foto/ između porodilišta na Jezeru i Poljina

Najduža ulica u sarajevskoj općini Centar ima skoro četiri kilometra, a sad je dobila i naziv

Hronika 07.03.18, 15:59h

Najduža ulica u sarajevskoj općini Centar ima skoro četiri kilometra, a sad je dobila i naziv
Skupština KS-a je na 37. redovnoj sjednici održanoj 31. januara 2018. godine usvojila prijedlog odluke o davanju naziva pomenutoj ulici na lokalitetu MZ Betanija-Šip na području općine Centar

 

Postavljanjem tabli sa natpisom na kojima stoji Ulica Armije Republike Bosne i Hercegovine zvanično je završena procedura davanja imena jednoj od najdužih ulica u Centru, od skoro četiri kilometra, između porodilišta na Jezeru i Poljina- piše Oslobodjenje

 

Ulica je dobila naziv u čast svih koji su učestvovali u odbrani i očuvanju države BiH od napada agresorskih snaga tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

 

Nakon što je Općinsko vijeće Centar dalo saglasnost na inicijativu stanovnika naselja Gornji i Donji Kromolj, Poljine i Slatina, koju su putem Savjeta MZ Betanija-Šip uputili Komisiji za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, da se ulici koja vodi od Veterinarske stanice Slatina do granice općina Vogošća i Centar, da ime Ulica Armije Republike Bosne i Hercegovine, ova inicijativa upućena je u dalju proceduru u Kanton Sarajevo.

 

Skupština KS-a je na 37. redovnoj sjednici održanoj 31. januara 2018. godine usvojila prijedlog odluke o davanju naziva pomenutoj ulici na lokalitetu MZ Betanija-Šip na području općine Centar.

 

Ukupno će na pomenutom lokalitetu biti dodijeljeno 108 kućnih brojeva, te postavljeno 20 tabli sa nazivom Ulice Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nabavku i postavljanje tabli vrši firma Savico d.o.o. Sarajevo sa kojom Općina Centar ima zaključen Okvirni sporazum za izradu tabli sa nazivima i brojevima.

 

ulica-armije-rbih-2

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić istakla je da moramo poštovati našu historiju, te da je ovo jedan od načina na koji se čuva istina i sjećanje od zaborava.

 

- Ova ulica treba da nas podsjeća na sve pripadnike Armije Republike BiH koji su časno branili našu državu, kazala je Karačić.

 

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je također naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, jer ljudi su često skloni zaboravljanju.

 

- Dužni smo pamtiti i podsjećati na historijske vrijednosti i odavati dužno poštovanje onima koji su dali život za odbranu države. Stanovnici ovih naselja su dugi niz godina bili bez naziva ulice i kućnih brojeva, a mi smo im dali obećanje da će se to promijeniti. Ponosni smo što je Sarajevo konačno dobilo ulicu koja nosi ime po Armiji Republike BiH. U narednom periodu planiramo uraditi rekonstrukciju kompletne saobraćajnice, naglasio je Ajnadžić, te dodao da Općina nastavlja sa trećom fazom gasifikacije, kao i da će u skorije vrijeme na ovom lokalitetu za najmlađe stanovnike biti izgrađeno ciciban igralište.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/rm)

BLIN
KOMENTARI