Zbog prevare u Širokom Brijegu

Ponovo uhapšen poznati prevarant: Faladžić varao firme u više gradova širom BiH

Hronika 07.03.18, 12:07h

Ponovo uhapšen poznati prevarant: Faladžić varao firme u više gradova širom BiH
On je policiji dobro poznat zbog prevara u više gradova u BiH, a u kojima je deblji kraj izvuklo nekoliko firmi

 

U Sarajevu je jučer ponovo uhapšen poznati prevarant Elvir Faladžić (34) rodom iz Konjica, nastanjen u Sarajevu.

 

Kako saznaje Faktor, Faladžić je ovaj put uhapšen na osnovu potrage MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, gdje je tražen zbog prevare počinjene u Širokom Brijegu.

 

Iz MUP-a KS je potvrđeno da je na osnovu potrage uhapšen osumnjičeni za krivično djelo prevara, koji je potom predat MUP-u ZHK, pripadnicima PU Široki Brijeg.

 

Faladžića je zbog istog krivičnog djela sarajevska policija hapsila i u decembru prošle godine. Tada se sumnjičio za prevaru na štetu firme "Riket" d.o.o. iz Sarajeva.

 

Samo 20 dana ranije, hapšen je u Ulici Krečane u Sarajevu, nakon što je za njim Općinski sud u Sarajevu raspisao potjernicu zbog sumnje da je počinio krivično djelo krivotvorenje isprave.

 

On je policiji dobro poznat zbog prevara u više gradova u BiH, a u kojima je deblji kraj izvuklo nekoliko firmi.

 

Posljednja prevara koju je planirao ovoga ljeta pala je u vodu, a ovoga puta meta su mu bili uposlenici PC Centra Mostar. Faladžić je od njih tada zatražio da mu se napravi ponuda za dva mobitela, a tražio ih je navodno za svoje radnike koji su na terenu u Mostaru.

 

Radnici su posumnjali u njegove namjere, pa su provjerili firmu za čijeg se vlasnika predstavljao i saznali da je ista firma prevarila više drugih trgovina koje posluju uglavnom sa tehničkom robom.

 

Jedna od takvih je i firma "A-steel" u kojoj se Faladžić, također, predstavljao da je vlasnik firme E&M d.o.o., koja je registrovana u Istočnoj Ilidži. On je tada došao u firmu "A-steel" kako bi kupio armaturnu mrežu.

 

Sat vremena je razgovarao s radnicima, kazavši da radi s Arapima na poslovima trgovine zemljištem i na obnovi kuća, sve s ciljem da ih uvjeri kako je ozbiljan kupac. Tako je ova firma prevarena za 1.196 KM.

 

Također, sumnja se da je i oštetio firmu "Tehno-vox" iz Istočnog Sarajeva prošlog ljeta, odakle je odnio dva televizora u vrijednosti od oko 1250 KM. Nekoliko prevara počinio je i u Mostaru.

 

Protiv Faladžića je 2010. godine optužnicu podiglo Tužilaštvo BiH za krivično djelo nedozvoljenog korištenja autorskih prava. U njegovom vozilu su pronađena 1.454 piratska CD-a i DVD-a različitog sadržaja, čime je prekršio zakon.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI