Kultna serija osamdesetih godina

Gdje su i šta danas rade sarajevski Nadrealisti?

Mediji 06.03.18, 20:16h

Gdje su i šta danas rade sarajevski Nadrealisti?
26 godina nakon što je snimljena posljednja epizoda Nadrealista u originalnom sastavu mnogi od njih i dalje žive u Sarajevu.

 

Nadrealisti, ekipa iz kultne serije "Top lista nadrealista" osamdesetih godina prošlog stoljeća postali su najpoznatiji brend grada Sarajeva. Momci su prepoznatljiv sarajevski humor prezentirali na najbolji mogući način i niko ih nije cenzurisao, iako je vjerovatno bilo mnogo materijala koji bi se mogao učiniti "protudržavnim".

 

Nele, Zenit, Đuro, Šiber i ostali Nadrealisti proricali su budućnost svojim satiričnim skečevima, a stvarnost koja je uslijedila nakon što se emisija ugasila nije bila nimalo smiješna. Svi najbizarniji skečevi koje je duhovita ekipa napravila doista su se ostvarili, kao, primjerice, skeč o šest jezika na području bivše Jugoslavije.

 

26 godina nakon što je snimljena posljednja epizoda Nadrealista u originalnom sastavu mnogi od njih i dalje žive u Sarajevu. 

 

Branko Đurić Đuro nastavio je glumačku i muzičku karijeru, a nakon rata postao je i reditelj.

 

Elvis J. Kurtović radi kao muzički urednik na Radio Sarajevu, a Nadrealiste je pokušao oživjeti i u "Nadreality showu" koji se snimao prije nekoliko godina.

 

Dado Džihan danas živi u Londonu i bavi se muzikom, skladanjem i produkcijom. Zenit Đozić se u Sarajevu bavi videoprodukcijom, kao i Darko Ostojić Ogi.

 

Boris Šiber je urednik na Federalnoj televiziji, te i dalje živi u Sarajevu. 

 

Ipak, Nele Karajlić više ne dolazi u Sarajevo. Glumac i pjevač Zabranjenog pušenja se tokom rata odselio u Beograd i već godinama ima jako loš odnos sa sarajevskim medijima. Dio Sarajlija Neletu oštro zamjera njegovu šutnju za vrijeme rata, a mnogi su ga prozvali i srpskim nacionalistom. 

 

Nele je u Sarajevo prvi put nakon rata došao 2015. godine, kada je na Jahorini promovirao svoju knjigu "Fajront u Sarajevo". Navodno se Nele spustio u Sarajevo na nekoliko sati nakon čega je uslijedio medijski linč, a on tvrdi da je jedva izbjegao batine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI