književno - pozorišno druženje

Umjetnici porijeklom iz BiH i Crne Gore na festivalu kulture u Luksemburgu

Kultura 06.03.18, 14:45h

Umjetnici porijeklom iz BiH i Crne Gore na festivalu kulture u Luksemburgu
Organizator Festivala je Udruženje "CLAE" Luksemburg, a to književno-pozorišno druženje otvorio je književnik Faiz Softić, koji živi u Luksemburgu i već 15 godina zaredom bavi se organizacijom tog segmenta festivala

 

U Luksemburgu je završen 35. festival koji predstavlja jedinstvenu smotru multikulturalizma i različitosti. Okupio je stvaraoce iz država širom svijeta, a svoje stvaralaštvo i ove godine predstavili su i pisci porijeklom iz Crne Gore i BiH.  

 

Organizator Festivala je Udruženje "CLAE" Luksemburg, a to književno-pozorišno druženje otvorio je književnik Faiz Softić, koji živi u Luksemburgu i već 15 godina zaredom bavi se organizacijom tog segmenta festivala.

 

Književnik Edo Mrđa (porijeklom iz Zavidovića), koji 50 godina živi u Parizu pročitao je dirljivu priču "Majčin poljubac". Sandžački i crnogorski književnik Safet Hadrović Vrbički prezentirao je svoju antologiju "Tarih" u kojoj je zastupljeno stvaralaštvo 50 bošnjačkih pisaca razasutih širom svijeta. Pjesme iz antologija čitala je Alma Mucević - Čivović.

 

Publici je predstavljen i novi broj magazina "Diwan", koji je (nakon dvogodišnjeg zastoja) objavljen u formi zbornika književnih radova. Posebno je apostrofirano stvaralaštvo sandžačkog pjesnika Hoda Katala čija poezija zauzima trećinu tog zbornika, a preostali dio posvećen je poeziji koja govori o srebreničkom masakru, a sadrži i osvrt Murata Baltića na lik i djelo književnog stvaraoca Ismeta Rebronje. O zborniku su govorili Faiz Softić, urednik Almir Mehonić i pjesnik i prozni pisac Sead Ramdedović.

 

Glumica Narodnog pozorišta iz Sarajeva Hasija Borić izvela je monodramu "Majka Nuru počesto naruži" što je publika s pažnjom pratila.

 

Festival kulture u Luksemburgu je manifestacija na kojoj se predstavljaju pisci, slikari, folklorni ansambli, pjevači, kulturno-umjetničke grupe, ali i kulinarstvo država sudionica što je prilika da pokažu svoje osobnosti. Iskustva pokazuju da je taj festival dobro posjećen, a osim iz Luksemburga dolaze i posjetioci iz susjednih država.

 

Festival je dosad ugostio brojne bh. pisce, koji su nastupima zadobili pažnju publike za ono što u kulturološkom smislu dolazi iz BiH. Među njima su Safet Sijarić, Marko Vešović, Hadžem Hajdarević, Kristina Mrđa, Faiz Softić, Mehmed Đedović, Ahmed Burić, Goran Samardžić....

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI