mnogi čuvaju lijepu bh. muzičku tradiciju

Festival sevdalinke u Tuzli po prvi put takmičarskog karaktera: Žiri odabrao 17 pjesama koje se bore za pobjedu

Kultura 06.03.18, 10:00h

Festival sevdalinke u Tuzli po prvi put takmičarskog karaktera: Žiri odabrao 17 pjesama koje se bore za pobjedu
Tako će pod pokroviteljstvom UNESCO-a prve večeri u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli biti izvedene nove kompozicije koje su napisane u duhu sevdalinke

 

Udruženje Muzičkih umjetnika Tuzla odlučilo je da deseti Festival sevdalinke "Sevdalinko u srcu te nosim“ bude takmičarskog karaktera.    

 

Tako će pod pokroviteljstvom UNESCO-a prve večeri u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli biti izvedene nove kompozicije koje su napisane u duhu sevdalinke.

 

Na konkurs je pristiglo više od 100 radova, a eliminacioni žiri je za tu noć odabrao 17 pjesama koje će se predstaviti publici i žiriju, i koje se bore za laskavu titulu pobjedničke kompozicije Festivala sevdalinke.

 

Radovi na konkurs su pristigli s područja cijelog Balkana, pa žiri u sastavu: Ramiza Milkunić, Dragan Stojković Bosanac, Nedžad Imamović, Asim Horozić, Jasna Hadžiselimović i Goran Jeknić, ne očekuje nimalo lak posao prilikom ocjenjivanja, saopćili su organizatori.

 

Druga noć Festivala je revijalnog karaktera i na njoj će se pojaviti istaknuti pjevači koji će svojim interpretacijama dati doprinos očuvanju sevdalinke.

 

U tom cilju, nedavno je Udruženje Muzičkih umjetnika Tuzla organiziralo konferenciju o temi "Nominacija sevdalinke za upis na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva", kojom je promovirana inicijativa za upis sevdalinke na UNESCO listu.

 

Krajem mjeseca februara predstavljena je i knjiga "Sevdah u srcu, sevdalinka u duši“ autora Zlatka Dukića, te promoviran DVD s prethodnog Festivala, navodi se u saopćenju Udruženja Muzičkih umjetnika Tuzla.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI