Umjesto informacije, dobijete jednačinu

BH Telecom uveo mogućnost da preko poruke saznate kada dolazi sljedeće vozilo GRAS-a, ali nikome nije jasno kako funkcioniše!

Hronika 04.03.18, 18:17h

BH Telecom uveo mogućnost da preko poruke saznate kada dolazi sljedeće vozilo GRAS-a, ali nikome nije jasno kako funkcioniše!
Iz BH Telecoma su još dodali kako "trenutno se radi na unapređenju aplikacije jer se prate reakcije korisnika, pa će se prikazivati samo ukupan broj stranica, odnosno 10 a ne 6+4", uz napomenu kako se realizacija sličnog servisa može naći u Beogradu

 

Pokušavajući doći do pojašnjenja šta znače brojevi u poruci sa informacijom o tome kada na određenu stanicu dolazi vozilo javnog prevoza, bez obzira da li se radi o tramvaju, trolejbusu, autobusu ili minibusu, u GRAS-u smo ostali bez odgovora. Najnovija usluga putem koje se u Sarajevu provjerava koliko dugo ćete čekati na vozilo gradskog prijevoza, unijela je zbrku, podatke iz poruke je teško protumačiti, korisnici su zbunjeni, prenosi Faktor.

 

Iako smo tražili da nam na konkretnim primjerima, koje smo im dostavili, pojasne za koje vrijeme i koje će vozilo biti na stanici, umjesto bilo kakvog pojašnjenja dobili smo link na stranicu BH Telecoma, na kojoj se nalazi pojašnjenje za "jednačinu" koja vam se pojavi na displeju bobitela kada pokušate dobiti ovu informaciju.

 

telefon

 

U tom pojašnjenju je dat primjer autobuske stanice kod Fabrike duhana Sarajevo, na autobuskoj liniji broj 18. Prvo pozovete broj *133*kod stanice#. Kod stanice bi se trebao nalaziti na svakom pojedinom stajalištu, bez obzira na vrstu prevoza kojeg koristite. Poruka koju dobijete može izgledati ovako:

 

Stanica Nadvožnjak
Linija-broj stanica
18 - 2; 6+4

 

U obrazloženju se dalje navodi:

 

- U situacijama kada su navedena dva broja sa znakom + između, vozilo nalazi na toj liniji, ali u suprotnom smjeru, gde prvi broj (6) označava broj stanica do okretnice, a drugi broj (4) broj stanica od vozila do okretnice. Znači, autobus na liniji 18 se nalazi dvije stanice od stanice Fabrika duhana, a prvi sljedeći trenutno saobraća u suprotnom smjeru i udaljen je ukupno 10 stanica – navedeno je u pojašnjenju.

 

To praktično znači da turisti, ili bilo ko drugi ko prvi put dolazi u Sarajevo, pa čak i oni koji žive u Sarajevu, ako namjerava koristiti javni prevoz, mora unaprijed znati da tumačenje mora potražiti na intertnet stranici BH Telecoma, a ne firme čije vozilo čeka.

 

Nadali smo da će u BH Telecomu biti spremniji da pojasne konkretne primjere udaljenosti vozila od stanice, ali su i oni samo iskopirali pojašnjenje sa njihove internet stranice i to nam proslijedili kao odgovor.

 

Da vam pojasnimo ovo pojašnjenje: Prvi broj, u ovom slučaju "18", je broj linije. Slijedi crtica koja predstavlja razmak, a ne računsku operaciju oduzimanje, kako bi neko mogao pomisliti zbog znaka "+" koji se naknadno pojavljuje. Sljedeći broj, u ovom slučaju "2", pokazuje koliko je stanica u odnosu na vašu, udaljeno najbliže vozilo. U ovom primjeru radi se o dvije stanice. Sljedeće što se nalazi u poruci je matematički izraz "6+4". To znači da se nalazite šest stanica daleko od početne, a da se prvo sljedeće vozilo kreće prema početnoj stanici i od nje je udaljeno četiri stanice. To znači da je prvo sljedeće vozilo od vas udaljeno 10 stanica. Baš "jednostavno", zar ne?

 

Iz BH Telecoma su još dodali kako "trenutno se radi na unapređenju aplikacije jer se prate reakcije korisnika, pa će se prikazivati samo ukupan broj stranica, odnosno 10 a ne 6+4", uz napomenu kako se realizacija sličnog servisa može naći u Beogradu.

 

Što se tiče instaliranja cijelog sistema, portparolka GRAS-a Samira Kadić nam je kazala kako ova firma nije imala troškova prilikom uvođenja ove usluge.

 

- Usluga je pokrenuta na inicijativu BH Telecoma, kako bi se poboljšao kvalitet usluga u javnom prijevozu i mi smo to prihvatili. Oni su snosili sve troškove instaliranja ove usluge, tako da mi nismo imali nikakvih finansijskih obaveza pri uspostavi, niti ih imamo sada – kazala je Kadrić.

 

Napomenimo da je cijena jedne ove poruke 10 feninga. Također, napominjemo da ni u GRAS-u ni u Telecomu nismo dobili objašnjenje za konkretne primjere koje smo im poslali. 

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZNIN/az)

BLIN
KOMENTARI