U SKLOPU PROJEKTA 'RADOST I LJEPOTA VJERE'

Mali korak ka suživotu: Vjerske zajednice u Banjaluci prvi put organizovale zajednički koncert

Kultura 03.03.18, 21:01h

Mali korak ka suživotu: Vjerske zajednice u Banjaluci  prvi put organizovale zajednički koncert
Kruna ovog zajedničkog projekta je koncert muzičkih grupa iz četiri vjerske zajednice koje su se predstavile tradicionalnim duhovnim pjesmama

 


Prvi put u Banjoj Luci je večeras održan zajednički koncert četiri muzičke grupe iz četiri vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini.


Organizator ovog jedinstvenog događaja je Odbor za međureligijsku suradnju Banja Luka, koji je formiran na podsticaj Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.


Radi se o projektu "Radost i ljepota vjere", kojem je prethodio ciklus predavanja u u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice Banja Luka o temama bitnim za životni vijek čovjeka u vjeri.


Kruna ovog zajedničkog projekta je koncert muzičkih grupa iz četiri vjerske zajednice koje su se predstavile tradicionalnim duhovnim pjesmama.


Nastupili su muški kamerni ansambl "Istočnik – Sveti Platon Banjalučki", klapa Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika iz Gruda, muški hor "Sejfullah" iz Konjica i židovska obitelj Kolonomos iz Kreševa.


-Ovaj kulturni i duhovni događaj,  prvi put je organizovan u Banjoj Luci, gdje su četiri vjerske zajednice i na ovaj način pokazale da su u službi mira, pomirenja i izgradnje bolje budućnosti – naglasio je don Davor Klečina u ime Katoličke crkve.


Istakao je da ovaj projekt nema veze s politikom i da je ovo incijativa vjerskih zajednica.


-Ovo su mali koraci, ali želimo pokazati javnosti da je suživot moguć – naglasio je župnik Klečina.


Član Sekretarijata Međureligijskog vijeća u BiH Hrvoje Vranješ je naglasio da je Odbor za međureligijsku suradnju u Banjoj Luci dio projekta kojim se kroz međureligijski dijalog želi izgraditi međusobno povjerenje u BiH.


Zadovoljan je, kaže, što je i na ovom skupu vidljiva saradnja vjerskih zajednica, te da je ovaj događaj potvrda da se može zajednički raditi i širiti krug povjerenja, tolerancije i poštivanja jedni drugih.


Koncertu su prisustvovali potpredsjednik RS-a Josip Jerković te predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović, koji je istakao da je u BiH važna saradnja vjerskih zajednica i da treba da bude pokazatelj kako svi segmenti društva treba da djeluju.


Iz Odbora za međureligijsku suradnju, čiji su članovi predstavnici četiri tradicionalne vjerske zajednice koje djeluju u Banjoj Luci, izrazili su nadu da će uskoro uslijediti i novi zajednički projekti.

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI