U pismu ministrima unutrašnjih poslova i policijskim komesarima

Udruženje poslodavaca FBiH zahtijeva neometano odvijanje saobraćaja

Biznis Klub 02.03.18, 20:40h

Udruženje poslodavaca FBiH zahtijeva neometano odvijanje saobraćaja
Štetu zbog nemogućnosti ispunjavanja obaveza prema kupcima i dobavljačima, zbog zastoja u radnom procesu trpe i poslodavci, koji u najvećem broju slučajeva ispunjavaju svoje obaveze prema uposlenicima i državi, saopćeno je iz Udruženja

 

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je saopćenje Ministrima unutrašnjih poslova i policijskim komesarima policijskih uprava u Federaciji BiH, od kojih zahtijevaju da "postupe u skladu s važećim zakonima kada je u pitanju neometano odvijanje saobraćaja na javnim saobraćajnicama i spriječe blokiranje javnih saobraćajnica od strane pojedinaca i grupa".

 

- Ponukani sve češćim blokadama javnih saobraćajnica od strane nezadovoljnih grupa građana, koje na taj način pokušavaju ostvariti svoja prava, tražimo da ispunite svoje zakonske obaveze i omogućite građanima neometano obavljanje njihovih svakodnevnih aktivnosti, rad uslužnim preduzećima i odvijanje proizvodnih procesa u kompanijama bez zastoja izazvanih blokadama javnih saobraćajnica - stoji u saopćenju.

 

Udruženje ističe da se blokadom javnih saobraćajnica najčešće nanosi šteta građanima i kompanijama koji ni na koji način nisu uzrokovali probleme nezadovoljnih grupa građana, te da trpe građani koji ne mogu neometano odlaziti u bolnice, škole, fakultete i na svoja radna mjesta.

 

- Štetu zbog nemogućnosti ispunjavanja obaveza prema kupcima i dobavljačima, zbog zastoja u radnom procesu trpe i poslodavci, koji u najvećem broju slučajeva ispunjavaju svoje obaveze prema uposlenicima i državi. To su oni poslodavci koji redovno isplaćuju plaće, doprinose i poreze čime omogućavaju uredno punjenje budžeta - saopćeno je iz Udruženja.

 

Navodi se da Udruženje poslodavaca FBiH saosjeća s obespravljenim grupama građana i zalaže se za poštivanje njihovih prava i pravično rješenje njihovog statusa, ali se odlučno protivi da ostvarivanje prava jedne kategorije građana ugrožava bilo koga u ovoj državi.

 

- Stoga vas pozivamo, da kao odgovorne osobe policije u vašem kantonu, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, u svim budućim slučajevima omogućite neometano odvijanje saobraćaja na javnim saobraćajnicama, osigurate ostvarivanje prava svih građana i kompanija u Federaciji BiH - navodi se u saopćenju. 

 

Uz puno razumijevanje za probleme sa kojima se policija susreće u svome radu i podršku radu policije u Federaciji BiH, Udruženje poslodavaca FBiH smatra da "posao policije ne može biti samo pisanje kazni za saobraćajne prekršaje, nego su dužni osigurati sigurno i neometano odvijanje saobraćaja za sve učesnike". 

                                                                                  

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI