FOTO/ Prijem u Predsjedništvu BiH

Čović povodom Dana nezavisnosti: BiH je domovina svih nas

Front 01.03.18, 19:48h

Čović povodom Dana nezavisnosti: BiH je domovina svih nas
Čović je dodao da put pomirenja i izgradnje BiH u skladu sa evropskim vrijednostima neće biti lagan, jer su potrebne brojne preobrazbe

 

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH na prijemu u toj instituciji povodom Dana nezavisnosti BiH poručio je da je ova država "domovina svih nas" i da put pomirenja neće biti lagan.

 

"BiH je izraz volje, a time i svaka vlast na demokratskim izborima. Novi izborni zakon mora biti temeljen na načelima demokracije, gdje vlast pripada narodu. Suvereno pravo svakog naroda da bira predstavnike neke vlasti", kazao je Čović. 

 

On je poručio da je svim institucijama potrebno zaštititi osnovno načelo konstitutivnosti i sačuvati ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. 

 

"Veza između onih koji se predstavlja i predstavnika je ta koja omogućava legitimitet za stvarno sudjelovanje i odlučivanje. Ako jedan narod ne može izabrati predstavniika, onda taj narod nije konstitutivan, ni ravnopravan ni slobodan. To stanje je neustavno. Uvjerili smo se u razne posljedice toga. To nas je odaljilo od drugih, omalovažilo vrijednosti i ugrozilo državnost. Bez ravnopravnosti nema ambijenta pomirenja", kazao je. 

 

Čović je naglasio da je važno to da "naše razlike prihvatimo kao bogatstvo. Dame i gospodo, u ovom trenutku izmjene izbornog zakona je pitanje svih pitanja", naveo je Čović. 

 

"Zajedničkim snagama se moramo boriti protiv neodgovorne retorike. Najveća odgovornost je na političarima, na civilnom društvu i medijima. Svi narodi u BiH nose teške ožiljke", kazao je. 

 

"Umjesto konstantnog propitivanja i skepticizma moramo stati iza principa ustavnosti. Bez poštivanja konstitutivnosti nije moguće napraviti iskorak koji svi priželjkuju. Jučer je bio veliki dan za BiH, kada je BiH uz puni konsenzus svih naroda i građana napravila iskorak prema evropskoj obitelji - kojoj pripadamo", kazao je između ostalog predsjedavajući Čović. 

 

"Postoji šansa da ove godine dobijemo status kandidata za EU, a do 2025. godine i članica. Iskoristimo pozitivan trenutak. Bosna i Hercegovina je domovina svih nas", kazao je na koncu obraćanja Čović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI