26 godina nezavisnosti

Svečana akademija u Vijećnici: Ratne politike još uvijek lebde nad Bosnom i Hercegovinom

Hronika 01.03.18, 14:43h

Svečana akademija u Vijećnici: Ratne politike još uvijek lebde nad Bosnom i Hercegovinom
Poredeći sa današnjim vremenom Lazović je kazao da "sjene neostvarenih ratnih ciljeva još lebde nad BiH"

 

Povodom 26. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana je zajednička svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina i foruma parlamentaraca. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast svim poginulim i umrlim borcima, koji su dali život za nezavisnost naše domovine- piše Patria

 

Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike BiH koja je proglasila nezavisnost te 1992. godine kazao je da su građani BiH slobodnom voljom na referendumu izjasnili da žele BiH kao nezavisnu državu samostalnih naroda i građana BiH i da je to datum koji budi mnoge emocije i evocira mnoge uspomene, dobre i loše.

 

On je podsjetio kako se te 1992. godine vršio pritisak da BiH ostane u Jugoslaviji. 

 

- Skupština RBiH 25. januara donijela je odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti, na sjednici koja je bila burna i dramatčna, ali to je bio jedini logični slijed. Pored raznih prijetnji, građani su izašli na referendum i izjasnili su se za nezavisnost. Volja građana bila je satkana od ponosa, odlučnosti da se budućnost države gradi samostalno - istakao je Lazović, navodeći da je to bilo vrijeme iskušenja i istrajavanja i vrijeme pravde.

 

Poredeći sa današnjim vremenom Lazović je kazao da "sjene neostvarenih ratnih ciljeva još lebde nad BiH."

 

- Protagonisti tih politika sve čine da spriječe da BiH djeluje kao funkcionalna država - rekao je Lazović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI