komentar na proteste boraca širom fbih

Radončić: Neprihvatljivo je objašnjenje Novalića da se ne smije objaviti registar boraca

Front 01.03.18, 13:14h

Radončić: Neprihvatljivo je objašnjenje Novalića da se ne smije objaviti registar boraca
Također, neprihvatljivo je objašnjenje premijera Novalića da se navodno ne smije objaviti registar boraca, jer to ne dozvoljava Zakon o zaštiti ličnih podataka

 

Lider SBB-a Fahrudin Radončić uputio je javno saopćenje povodom boračkih protesta.

 

Saopćenje prenosimo u cijelosti.


BORCI SU U PRAVU - ZAŠTO SE NEKO BOJI OBJAVE IMENA, AKO JE BRANIO BIH?


Boračko nezadovoljstvo je kulminiralo i ljude najviše boli nepravda. SBB je imao velikih problema i prijetnji zbog javnog ukazivanja na zloupotrebe raznih varalica, poput Šerifa Patkovića i njegovog sina, koji se porodično nagrađuje sa po 50 hiljada KM iz boračkih fondova, odnosno sredstava poreskih obveznika. Ministru za boračka pitanja Bukvareviću, pojedincima iz SDA i stranačkim mešetarima još od 1995. godine, apsolutni prioritet su izborni rezultati, a ne istinska briga o ljudima. 


Također, neprihvatljivo je objašnjenje premijera Novalića da se navodno ne smije objaviti registar boraca, jer to ne dozvoljava Zakon o zaštiti ličnih podataka. To uopće nije tačno. Uostalom, ako su ljudi časno branili svoj narod i ginuli u odbrani  svoje zemlje Bosne i Hercegovine,  zašto bi sada od javnosti skrivali svoja imena  za najponosniji dio svog života. Registra i objavljivanja imena se boje lažni, stranački, vojnici, koje je neko dopisivao i od njih pravio dijelove glasačke mašine. Upravo zato treba objaviti imena da javnost može da prepozna i zaustavi one koji nezasluženo godinama otimaju novac od pravih boraca.


Inače, povodom špekulacija da SBB stoji iza opravdane boračke pobune, slobodan sam podsjetiti javnost da režimski mediji, politički policajci i priljepci već cijelo desetljeće meni, čak i krivično pokušavaju podvaliti takvu ulogu. Nema potrebe za podsjećanjem na opravdanu pobunu  naroda u februaru 2014. godine ili ranije demonstracije boraca pred Vladom FBiH, koje se i danas u organizacionom smislu žele pripisati meni. Savez za bolju budućnost podržava borce, ali ih ne organizira, niti je to uopće potrebno. Oni se sami organiziraju i na to ih tjeraju 25-godišnja nebriga vladajuće SDA i nepošten sistem koji su prilagodili za sebe i probrane sljedbenike- navodi se u saopćenju press centra SBB-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI