FOTO/ Reuters otkrio tajni život Kim Jong-una

Procurili skriveni detalji o vođi Sjeverne Koreje i njegovom ocu: Sad se zna kako su godinama putovali po svijetu

Front 28.02.18, 09:31h

Procurili skriveni detalji o vođi Sjeverne Koreje i njegovom ocu: Sad se zna kako su godinama putovali po svijetu
Poznato je da se Kim Jong-un obrazovao u međunarodnoj školi u Bernu u Švicarskoj gdje se predstavljao kao sin službenog vozača ambasade

 

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i njegov pokojni otac Kim Jong-il koristili su lažne brazilske pasoše kako bi ishodili vize za posjete zapadnim zemljama devedesetih godina. Ovu informaciju Reuters je ekskluzivno doznao iz pet izvora, i to od osoba koje su bili članovi sigurnosnih službi.

 

Premda nije posve nepoznata činjenica da je vladajuća porodica putovala s lažnim dokumentima, dosad nisu postojali konkretni primjeri i dokazi. Kopije brazilskih pasoša, koje je objavio Reuters, sada su objavljene prvi put.

 

- Koristili su se brazilskim pasošima kako bi se domogli viza stranih ambasada. To pokazuje želju za putovanjem, ali i pokušaj da možda organiziraju rutu za bijeg, rekao je jedan od izvora.

 

Sjevernokorejska ambasada u Brazilu odbila je komentirati slučaj, a brazilsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da se provodi istraga.

 

Izvor iz Brazila, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su navedeni pasoši bile legitimni dokumenti kad su poslane konzulatu. Još četiri izvora službi sigurnosti zapadnih zemalja potvrdili su da su ti pasoši s imenima Josef Pwag i Ijong Tchoi korištene za dobivanje viza za najmanje dvije zapadne zemlje.


Nije poznato je li ijedna viza izdana, odnosno jesu li zahtjevi na temelju lažnih pasoša prošli. Pasoši su se mogle koristiti za put u Brazil, Japan i Hong Kong, potvrđuju izvori.

 

Japanske novine Yomiuri Shimbun izvijestile su 2011. da je Kim Jong-un posjetio Tokio kao dijete koristeći brazilski pasoš 1991.

 

Oba brazilska pasoša nose žig brazilske ambasade u Pragu s datumom izdavanja 26. februara 1996. Tehnologijom za prepoznavanje lica potvrđeno je da se radi o fotografijama Kim Jong-una i njegovog oca.

 

Putovnica s Kim Jong-unovom slikom izdana je na ime Josef Pwag i nosi datum rođenja 1. februara 1983. O njemu se toliko malo zna da čak ni datum rođenja nije potvrđen, no imao bi između 12 i 14 godina kad su pasoši izdani. Poznato je da se Kim Jong-un obrazovao u međunarodnoj školi u Bernu u Švicarskoj gdje se predstavljao kao sin službenog vozača ambasade.

 

Putovnica Kim Jong-ila izdana je na ime Ijong Tchoi s datumom rođenja 4. aprila 1940. Kim Jong-il je umro 2011., a zapravo je rođen 1941.

 

Na oba pasoša kao mjesto rođenja naveden je Sao Paulo u Brazilu.

 

Reuters napominje da su uspjeli dobiti samo kopije pasoša te ne mogu biti sigurni je li nešto na njima mijenjano.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI