Potrošačka korpa duplo veća od prosječne plate

Poskupljenje i pojeftinjenje struje od 1. aprila, poskupljenje životnih namirnica kreće početkom marta

Biznis Klub 27.02.18, 20:48h

Poskupljenje i pojeftinjenje struje od 1. aprila, poskupljenje životnih namirnica kreće početkom marta
Prava poskupljenja kažu tek slijede, očekuju se početkom marta. A s obzirom na pesimistične najave o poskupljenjima, zabrinutost iskazuju predstavnici Udruženja za zaštitu potrošača

 

Od prvog aprila industrijske objekte u Federaciji BiH očekuje povećanje cijena električne energije, no kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW sljeduje pojeftinjenje.

 

"U kategoriji 'ostala potrošnja' - I tarifna grupa prosječna cijena povećana je za 3,6 %, a II tarifna grupa smanjena je za 0,71 % i V tarifna grupa je isto smanjena za 0,56%", kaže Jasmin Bešo, predsjednik FERK-a.

 

"Ovi 'ostali' kojima je došlo do smanjenja, to su kafići, frizerski saloni, restorani", objašnjava Sanela Pokrajčić, član FERK-a.

 

I dok za domaćinstva nema povećanja cijena električne energije, s druge strane ima poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

 

Stupanjem na snagu Zakona o akcizama u BiH vidljiva su poskupljenja određenih proizvoda. Iz ureda Ombudsmena kazali su nam, da su nakon poskupljenja goriva primjetna tzv. „tiha“ poskupljena na način da na novu, manju gramažu proizvoda ostane stara cijena proizvoda, dok na prvobitnu gramažu biva istaknuta nova uvećana cijena proizvoda, zbog čega se potrošači pozivaju na oprez.

 

Prava poskupljenja kažu tek slijede, očekuju se početkom marta. A s obzirom na pesimistične najave o poskupljenjima, zabrinutost iskazuju predstavnici Udruženja za zaštitu potrošača. Sindikalna potrošačka korpa košta 1.804 marke, a prosječna plata u BiH iznosi tek 826 KM. Stoga kažu, nije teško zaključiti da građani u BiH rade samo kako bi se hranili.

 

"Svaki građanin se može upitati što mi trebamo raditi čitav mjesec da donesemo u kuću dvije tisuće maraka, i to nije sve, to je bez ikakvih luksuza, to je samo za prijeko potrebne stvari. Ono što slijedi je odricanje, odricanje od svojih potreba, potreba naše djece, zaduživanje, to je ono što građanima ostaju", tvrdi Marin Bago, Udruženje Futura.

 

Građani kažu, na policama su već primjetna poskupljenja.

 

Brojni ekonomski stručnjaci i proizvođači, najavili su da će akcize u narednim mjesecima donijeti poskupljenja osnovne robe i usluga, a prije svega hljeba, voća i povrća, mlijeka, cigareta, te usluga gradskog prevoza.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI