Najmoćnija komunistička politička dinastija

Ko su bili Pozderci? Porodica koja je čitavo stoljeće igrala ulogu u kreiranju političkog života BiH

Nedjeljni magazin 24.02.18, 15:17h

Ko su bili Pozderci? Porodica koja je čitavo stoljeće igrala ulogu u kreiranju političkog života BiH
Da bi se shvatio značaj koji su Pozderci imali za razvoj bosanskohercegovačkog političkog života, neophodno je spomenuti prva dva člana porodice, koja su u sumraku Osmanlijskog carstva igrala značajnu političku ulogu

 

Piše: Jasmin Agić/Al Jazeera

 

Na sami spomen prezimena Pozderac bude se osjećaji koji su nerijetko protivrječni, jer su članovi tog političkog klana duže od jednog stoljeća aktivno učestvovali u političkim prilikama zemlje. Uz Dizdareviće, u socijalističkoj Bosni i Hercegovini predstavljali su najmoćniju političku dinastiju jer su njeni članovi učestvovali u revolucionarnom stvaranju države, a zatim bili akteri u njenom političkom djelovanju.

 

Da bi se shvatio značaj koji su Pozderci imali za razvoj bosanskohercegovačkog političkog života, neophodno je spomenuti prva dva člana porodice, koja su u sumraku Osmanlijskog carstva igrala značajnu političku ulogu. Pa, iako saga o Pozdercima počinje s prvoborcem i narodnim herojem Nurijom Pozdercom, bilo bi nepošteno ne spomenuti njegovog djeda Murat-agu Pozderca, koga historija pamti kao jednog od najpravičnijih vladara Cazinske krajine, a njegov otac Mustafa-aga bio je posljednji osmanlijski upravnik tog područja.

 

"Nurija Pozderac u politiku je ušao još u godinama prije početka Drugog svjetskog rata, ali njegova odluka da se priključi partizanskom pokretu temelj je političkog uspjeha svih Pozderaca koji su nastavili njegov revolucionarni put", pojašnjava Eli Tauber, član Jevrejske općine Sarajevo, čovjek koji se sistematski bavio izučavanjem njegovog života.

 

Ostatak teksta pročitaje OVDJE.

 

(Al Jazeera, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI