muško zdravlje

Koji su simptomi i kako uspješno liječiti povećanu prostatu?

Lifestyle 23.02.18, 08:04h

Koji su simptomi i kako uspješno liječiti povećanu prostatu?
Objasnio je kako se simptomi, koji se pojavljuju zbog benignog uvećanja prostate, dijele na iritativne i obstruktivne

 

Do benignog povećanja prostate dolazi najčešće zbog hormonskih promjena do kojih dolazi zbog starenja te one u centralnom dijelu prostate, odnosno centralnoj zoni uzrokuju to povećanje.

 

50% muškaraca starijih od 50 godina ima povećanu prostatu. Od tog broja njih 30% ima probleme s mokrenjem – kaže Neven Kapun, dr. med. i specijalist urologije.

 

Iritativni i obstruktivni simptomi 

 

Objasnio je kako se simptomi, koji se pojavljuju zbog benignog uvećanja prostate, dijele na iritativne i obstruktivne. Pod iritativne spadaju učestalo mokrenje noću i danju, bježanje urina i urgencija, piše portal Moj doktor.

 

Obstruktivni simptomi su:

 

slabiji mlaz
čekanje na početak mokrenja
prekidanje mlaza
osjećaj nepotpunog pražnjenja
kapanje nakon mokrenja


- Prvi znakovi javljaju se u ranim četrdesetim godinama. Poslije 60. godine gotovo svaki drugi muškarac ima tegobe uzrokovane benignim povećenjem prostate. Sa starenjem simptomi su izraženiji. Kada je prostata veća od 40 kubika smatramo da je povećana. Uz opisane tegobe jasno je da je bolest prisutna i da ju treba liječiti -, naglasio je Kapun.

 

Upravo su iritativni simptomi ti zbog kojih muškarci najčešće posjete urologa. Istaknuo je kako mnogi strahuju od raka prostate, kao i od potpunog zastoja urina, no rijetko simptomi toliko napreduju da dolazi do hroničnog zastoja ili kamenca u bešici. Kod hroničnog zastoja urina takođe se pojavljuje krvarenje, kao i veći zastoj u bubrezima s bubrežnim otkazivanjem.

 

- Pacijent koji ima tegobe mora obaviti urološki pregled koji obavezno sadrži i palpaciju prostate. Potreban je i pregled urina, po potrebi ultrazvuk bešike prije i nakon mokrenja te orijentativan ultrazvuk prostate. Kod starijih od 45 godina potrebno je odrediti i krvnu pretragu PSA -, objasnio je Kapun.

 

Liječenje uvećane prostate

 

Liječenje započinje promjenom životnih navika, kao i dijetetskim promjenama. Dr. med. Kapun navodi kako pacijentima savjetuje izbjegavanje:

 

začinjene hrane
gaziranih pića
alkohola
kafe
sjedenje na hladnom


Mlađi pacijenti kod kojih je prostata uvećana liječenje započinju biljnim preparatima, poput čaja od vrbovice ili koprive, kao i od pripravaka koji sadrže serenou repens.

 

- Ti pripravci su učinkoviti kod pacijenata koji imaju manje tegobe. Osnova terapije lijekovima su alfa blokatori, koji opuštaju glatke mišiće opuštaju vrat bešike i prostatu te na taj način omogućavaju bolji mlaz, kao i inhibitori 5-alfa dehidrogenaze kojima smanjujemo prostatu za 20-30% omogućuju bolje mokrenje. Kombinacija ovih dviju vrsta lijekova daje najbolje rezultate. Veliki dio pacijenata uz lijekove ima doživotno zadovoljavajuće mokrenje ili se progresija tegoba bitnije uspori -, objašnjava dr Kapun.

 

No, kod onih prostata manjih od 80 ml, preporučuje se transuretralna resekcija prostate (TUR) tokom koje se prostata izreže posebnim instrumentom, a pristupa joj se kroz mokraćnu cijev.

 

- Ako je prostata vrlo velika radi se klasična prostatektomija, a pri tom zahvatu se povećani dio prostate (adenom) izljušti, a pristup je kroz mokraćni mjehur. Ako pacijenti nisu sposobni za zahvat urinarni kateteri mogu biti doživotno rješenje -, naglasio je Kapun.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI