zimski uslovi otežavaju saobraćaj

Zaleđeni i skliski putevi, jak vjetar, snježne lavine: Na ovim dionicama dobro pazite kako vozite!

Hronika 23.02.18, 07:53h

Zaleđeni i skliski putevi, jak vjetar, snježne lavine: Na ovim dionicama dobro pazite kako vozite!
U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost. Izdvaja se šire područje Olova, Kladnja, Gradačca i Srebrenika

 

U Bosni i Hercegovini jutros su zbog niskih temperatura kolovozi mjestimično zaleđeni i klizavi.

 

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, pa se za teretna vozila s prikolicom i šlepere preporučuje upotreba lanaca. Izdvajaju se putni pravce: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Srbljani-Velika Kladuša, Bihać-Bosanska Otoka, Livno-Šujica-Kupres, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Bosansko Grahovo, Konjic-Sarajevo, Sarajevo–Sokolac (Romanija), Foča-Gacko (Čemerno), Trnovo-Foča (Rogoj), Banja Luka-Kneževo-Turbe, te Kotor Varoš-Teslić (Borje).

 

Zbog jakog vjetra koji stvara snježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

 

U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost. Izdvaja se šire područje Olova, Kladnja, Gradačca i Srebrenika.

 

Ekipe putnih službi intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno.

 

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini upozorava se na mogućnost snježnih lavina.

 

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. 

 

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na tim dionicama izmjenjen je režim saobraćanja.

 

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prijelazu Izačić. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saaopćeno je iz IC BIHAMK-a. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI