značajan kulturni spomenik

Zemaljski muzej BiH: Sarajevska hagada ponovo dostupna javnosti

Kultura 22.02.18, 19:27h

Zemaljski muzej BiH: Sarajevska hagada ponovo dostupna javnosti
Naša Hagada spada u grupu sefardskih hagada, a njih je u svijetu sačuvano 15. Ona se po svom dekorativnom karakteru smatra najvažnijom, kazao direktor Zemaljskog muzeja Sijarić

 

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu danas je zvanično otvorena obnovljena prostorija u kojoj je izložena nadaleko poznata Sarajevska hagada, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Tako je Sarajevska hagada nakon godinu dana ponovo dostupna posjetiocima Zemaljskog muzeja BiH. Prilikom predstavljanja obnovljene prostorije, Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH, izrazio je zahvalnost Vladi Republike Francuske, kao i ambasadi te evropske zemlje u BiH, koji su preko UNESCO-a finansirali obnovu prostorije u kojoj se čuva Sarajevska hagada.

 

“Sarajevska hagada je najpoznatiji od tri miliona predmeta koje ovdje čuvamo. Za nas je bitno da se ta prostorija uvela u funkciju i sada imamo bolje uslove nego što su bili prije. Tu smo sobu kompletirali sa najvažnijim materijalom iz srednjovjekovnog perioda, tako da je cijelo iskustvo posjete sada malo drugačije. Ostavlja drugačiji utisak nego ostatak Zemaljskog muzeja."

 

Dodao je da ne može reći koliko je tačno novca utrošeno u realizaciju projekta, ali da se radi o velikom iznosu, koji su izdvojili Republika Francuska i UNESCO.

 

“Meni je važno da su radnici i kolektiv Zemaljskog muzeja uložili dodatni napor da se ovo realizuje na najbolji način. Finansije su uvijek ogromne, ljudi ne shvataju da je ovdje potrošeno preko 100.000 eura, samo za jednu prostoriju. Samo za obnovu stolarije jedne zgrade u Zemaljskom muzeju potrebno je 450.000 konvertibilnih maraka. Ovo je skupa institucija, ali nije nam izgovor da odustajemo od nekih poslova trudimo se da uradimo koliko možemo“, kazao je Sijarić i dodao:

 

“Naša Hagada spada u grupu sefardskih hagada, a njih je u svijetu sačuvano 15. Ona se po svom dekorativnom karakteru smatra najvažnijom. Kada je otkrivena promijenio se cijeli pogled struke na srednjovjekovnu jevrejsku umjetnost i to je zaista bio veliki događaj krajem 19. stoljeća, kada je ta knjiga postala poznatija i dostupnija javnosti.“

 

Dodao je da se sada Hagada nalazi u novom sefu, koji je naručen iz jedne evropske zemlje, te da je podignut kvalitet sigurnosti. Istakao je da je sef vatrootporan najmanje sat vremena.

 

Svečanom otvorenju obnovljene prostorije u kojoj je izložena Sarajevska hagada prisustvovao je i Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, koji je naglasio ogroman značaj današnjeg događaja za Zemaljski muzej, ali i cijelu državu.

 

“Zemaljski muzej, kao institucija kulture koja ove godine obilježava 130 godina postojanja, koja čuva preko tri miliona eksponata, naravno da je prepoznatljiva i po ovakvom jednom kulturnom spomeniku Hagadi, koji je jedan od najpoznatijih srednjovjekovnih istorijskih spomenika u BiH. Ovakvo jedno obilježavanje ponovo daje značaj Hagadi. To zaslužuje ona, ova institucija i BiH“, kazao je Osmanović.

 

Ceremoniji svečanog otvaranja prostorije prisustvovao je i Guillaume Rousson, ambasador Republike Francuske u BiH. On je naglasio da je današnji događaj “važna epizoda u istoriji Zemaljskog muzeja BiH, ali i prilika da proslavimo čvrsto prijateljstvo koje veže Francusku i BiH“.

 

Svi koji to budu željeli, redovnu muzejsku ulaznicu po cijeni od šest konvertibilnih maraka (KM) moći će da da vide Sarajevsku hagadu utorkom i četvrtkom, te svake prve subote u mjesecu u terminu od 12 do 13 sati.

 

Sarajevska hagada je jevrejski rukopisno-oslikani kodeks koji je nastao u drugoj polovini 14. vijeka na sjeveru Španije. U Bosnu i Hercegovinu donijeli su je protjerani Sefardi. Na hebrejskom jeziku hagada (haggadah) je priča. Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste, a čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, gdje se nalazi od 1894. godine. Prije toga, pripadala je sarajevskoj jevrejskoj porodici Kohen.

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI