Izvještaj delegata Darka Repenšeka

Nuić imao pravo nastupa, greška je što smo ga isključili! Protest tima Švicarske nije opravdan

Sport 21.02.18, 11:23h

Nuić imao pravo nastupa, greška je što smo ga isključili! Protest tima Švicarske nije opravdan
Siguran sam da je igrač A27 g. Nuić imao pravo da igra u ovom susretu i nije bio upisan u zapisnik zbog tehničke greške. Sa sudijama, mi smo svi jednoglasni da smo napravili grešku što smo odstranili Nuića sa klupe u 44. minuti

 

U izvještaju delegata rukometnog susreta između Bosne i Hercegovine i Švicarske Darka Repenšeka koji je poslao EHF-u navodi se da Slovenac nije lično provjerio zapisnik još jednom kao i brojčanu situaciju na terenu.

 

Odmah po uloženoj žalbi Švicarske nakon meča. Lider tima B u protestu navodi da igrač A27 Nuić Tomislav nije bio naveden na spisku koji je potpisan prije meča od oba tima. Kao delegat meča bih volio da objasnim sljedeće:

 

 

Na tehničkom sastanku održanom od EHF zvaničnika (ja i dvojica sudija meča) sa predstavnicima oba tima u 10 sati ujutro, unijeli smo podatke u EHF sistemsku bazu na priloženoj delegatskoj listi. Predstavnik bh. tima Gordan Muzurović mi je predao listu (dodatak 1) sa označenih 16 igrača. Među njima je igrač broj 27 Tomislav Nuić bio naveden pod serijskim brojem 9.

 

Prije nego što smo spasili unesene podatke u sistem, sudija Peter Herczeg i ja, provjerili i prebrojali smo dva puta da li se 16 igrača nalazi na svakoj stranici, tako da sam bio siguran da je sve uredu i da su tu dva tima po 16 igrača plus 2 puta 4 službena predstavnika napisana.

 

Kako organizator u hotelu, gdje se održao tehnički sastanak nije osigurao mogućnost da se isprinta dovoljan broj kopija izvještaja meča, koji sam ja odobrio u sistemu, primio sam printani izvještaj tek pola sata prije utakmice i u tom vremenu sam ga provjerio sa predstavnicima oba tima. Tačnost podataka je potvrđena potpisom predstavnika tima BiH Gordana Muzurovića. Kako god, tačno je da zbog svih obaveza koje sam imao (i zbog problema u organizaciji meča u dvorani), ja nisam lično provjerio zapisnik još jednom kao i brojčanu situaciju na terenu.

 

To da igrač broj A27 nije upisan u zapisnik meča sam saznao tokom meča (u 43. minuti ). Ovo je uočio jedan zvaničnik iz švicarskog tima. Nakon razmatranja, zatražio sam prekid susreta i igrač broj A27 je odstranjen sa klupe sa diskvalifikacijom (sada sam svjestan da je to bila pogrešna odluka) i čelnik tima BiH g. Muzurović je dobio upozorenje (ispravna odluka).

 

Poslije susreta upisao sam igrača A27 i njegovu statistiku: 1 gol postignut, 2 minuta isključenja - 40:22 i D - 43-19.

 

Siguran sam da je igrač A27 g. Nuić imao pravo da igra u ovom susretu i nije bio upisan u zapisnik zbog tehničke greške. Sa sudijama, mi smo svi jednoglasni da smo napravili grešku što smo odstranili Nuića sa klupe u 44. minuti. Igrač je imao pravo da igra cijeli meč. Kako god, tačno je da je čelnik bh. tima Muzurović imao posljednju kontrolu nad zapisnikom prije nego što je meč počeo i da je nedovoljno pažljivo predvidio da u izvještaju o utakmici nije bilo 16 igrača.

 

Ne mislim da je protest tima B (Švicarske) opravdan. Tehnička greška desila se zbog niza faktora: prvo, zbog loše organizacije meča u dijelu koji se odnosi na tehničku podršku službenim licima, drugo, imali smo tehničke probleme sa ICT (ni u hotelu zvaničnika kao ni u dvorani nije bilo moguće isprintati zapisnike, radili smo na mom računaru, pošto ga organizator nije osigurao u dvorani, bili smo bez WiFi itd.). Nadalje, zabilježena je velika euforija prije, tokom i poslije utakmice, što se također odrazilo na organizatore (izuzimajući policiju i osiguravajuće firme).

 

Više od 2 hiljade posjetilaca ostalo je ispred ulaza u dvoranu. Hala je bila prepuna, atmosfera je bila kao u ključajućem kotlu, zvanični spiker se nije mogao čuti, niti ga je bilo moguće razumjeti, kada su predstavljani igrači oba tima, bilo je mnogo djece oko njih i zvanični ekran nije prikazivao igrače po brojevima. Delegat je imao veoma loš pregled klupe sa zamjenskim igračima, sve navedeno je imalo efekta na grešku koja se povezuje sa izvještajem s meča, stoji u saopćenju delegata Darka Repenšeka.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI