Zastupnički dom Parlamenta BiH

SNSD i HDZ glasali protiv ravnopravnosti Srba u kantonima sa hrvatskom većinom

Front 21.02.18, 08:19h

SNSD i HDZ glasali protiv ravnopravnosti Srba u kantonima sa hrvatskom većinom
Inicijativu SDP-ovog zastupnika Bećirovića podržali su i zastupnici SDA, SBB-a, DF-a, Nezavisnog bloka, BPS-a i HDZ-a 1990

 

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je inicijativu Denisa Bećirovića kojom Zastupnički dom PSBiH poziva nadležna tijela Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu PSBiH, izmijene i dopune ustave navedenih kantona s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se ustavima kantona, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika, te latinice i ćirilice.

 

Protiv ovakve inicijative glasali su zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH.

 

„SNSD protiv konstitutivnosti Srba u tri kantona sa hrvatskom većinom“, napisala je SDS-ova zastupnica u Parlamentu BiH Aleksanda Pandurević, koja je podržala tu inicijativu a podržali su je i drugi zastupnici iz Saveza za promjene, piše agencija Patria.

 

Inicijativu SDP-ovog zastupnika Bećirovića podržali su i zastupnici SDA, SBB-a, DF-a, Nezavisnog bloka, BPS-a i HDZ-a 1990.

 

"Danas je svo političko licemjerje izašlo na vidjelo. SNSD i HDZ su glasali protiv inicijative Denisa Bećirovića kojom se traži ravnopravnost srpskog naroda, jezika i ćirilice gdje to ustavi ne prepoznaju", rekao je zastupnik Saša Magazinović.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI