SA SJEVERA PRODIRE LEDENA ZRAČNA MASA

Stiže najhladniji talas ove zime, temperature padaju i do -17: Pogledajte šta nas čeka krajem februara...

Hronika 20.02.18, 22:38h

Stiže najhladniji talas ove zime, temperature padaju i do -17: Pogledajte šta nas čeka krajem februara...
Za prvi dan vikenda, prema najavama FHMZ-a, očekuje se i prodor hladne zračne mase sa sjevera kontinenta, koja će usloviti hladno i nestabilno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini

 

 

Prema prognozama bh. meteorologa, ali i meteorološkim najavama u regionu, prava zima tek stiže, a sa njom i drastično niže temperature. Naredne dane obilježit će veće količine padavina, a nakon 25. februara prodor hladnog talasa sa kojim stižu i najhladniji dani ovogodišnjeg zimskog perioda. 


Sutra će u cijeloj Bosni i Hercegovini biti oblačno vrijeme. Većinom će padati snijeg ili susnježica, a na jugu kiša. U planinskim djelovima Hercegovine kiša će prelazit u susnježicu i snijeg. Više snijega očekuje se u Krajini i na planinama. 

 

Prognozirana količina padavina od 5 do 10, a u Hercegovini i na jugozapadu Bosne do 25 litara po metru kvadratnom. Prognozirana visina novog snijega je 5 do 15 centimetara. 


Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -2 i 4, na jugu zemlje između 6 i 9 stupnjeva. 


U Sarajevu se očekuje oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura zraka između -1 i 3 stupnja.    

 

Vrijeme u naredna tri dana


U četvrtak,  22. februara, također oblačno u cijeloj BiH. U Bosni će većinom padati snijeg. Najmanje padavina na istoku i sjeveroistoku Bosne gdje je lokalno moguća slaba kiša. U Hercegovini kiša, na planinama snijeg. 


Prognozirana količina padavina od 10 do 20, a u Hercegovini i na jugozapadu Bosne od 20 do 35 litara po metru kvadratnom, lokalno i više. Prognozirana visina novog snijega je 10 do 20 centimetara. 


Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -1 i 5, na jugu zemlje između 6 i 11 stupnjeva.


U petak, 23. februara, padavine se nastavljaju u cijeloj zemlji. U Bosni će većinom padati snijeg ili susnježica. Na istoku i sjeveroistoku Bosne sa kišom i susnježicom. U Hercegovini kiša, na planinama snijeg. Više padavina u Hercegovini i jugozapadu Bosne. 


Prognozirana količina padavina od 2 do 10, a u Hercegovini od 15 do 25 litara po metru kvadratnom, lokalno i više. 


Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 3, na jugu od 2 do 6, a najviša dnevna od 1 do 6, na jugu zemlje između 7 i 11 stupnjeva.

 

Prodor hladne zračne mase


U subotu,  24. februara, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom i slabim snijegom. Tokom dana, postupan prestanak padavina. U Hercegovini će biti bez padavina. 


Međutim, za prvi dan vikenda, prema najavama FHMZ-a, očekuje se i prodor hladne zračne mase sa sjevera kontinenta, koja će usloviti hladno i nestabilno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini. Hladno vrijeme prema sinoptičkim kartama zadržat će se do kraja februara, ali i prvih dana marta. 


U nedjelju, 25. februara, kao i početkom sljedeće sedmice jutarnje prognozirane temperature zraka kretat će se od -17 °C do -10 °C, a u Hercegovini do -5 °C. 

 

Početkom sljedećeg mjeseca zadržat će se i dalje hladno vrijeme. Najniže temeperature imat će vrijednosti od -8 °C do -2 °C. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI