Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Amira Haskića iz Sarajeva, osumnjičenog da se pokušao pridružiti ISIL-u

Hronika 20.02.18, 10:08h

Podignuta optužnica protiv Amira Haskića iz Sarajeva, osumnjičenog da se pokušao pridružiti ISIL-u
Optuženi se tereti za krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. stav (2) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine

 

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Amira Haskića, rođenog 1995. godine u Sarajevu, državljanina BiH, koji se tereti da je stvorio plan i osigurao potrebna sredstva, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, koja djeluje izvan BiH, te se odlučio pridružiti strukturama "Islamske država", koju je Vijeće sigurnosti UN proglasilo terorističkom organizacijom.

 

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da je optuženi lično i direktno ostvarivao kontakt sa aktivnim pripadnicima ISIL-a, s namjerom pridruživanja ovim terorističkim strukturama. 

 

U optužnici se navodi, da je optuženi, u novembru 2017. godine, putem internet komunikacije i aplikacija za kontakte, stupio u kontakt sa aktivnim pripadnikom ISIL- a, koji se nalazi u Siriji, te u komunikaciji govorio pripadnicima ISIL-a kako je osigurao potrebna sredstva i da će se priključiti ovoj terorističkoj grupi, da će po dolasku u Siriju zapaliti pasoš Bosne i Hercegovine, te kao pripadnik terorističke grupe "Islamska država", učestvovati u oružanim sukobima u Siriji. 

 

Optuženi je u svojoj namjeri, otkriven, lociran i spriječen od strane policijskih i sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini, nakon čega su izvršeni pretresi objekata koje koristi, a osumnjičeni uhapšen i nalazi se u pritvoru.

 

Optuženi se tereti za krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. stav (2) Krivičnog  zakona Bosne i Hercegovine.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI