Nakon jedne od najtežih retransplantacija

Ljekari dali zeleno svjetlo: Mimo Šahinpašić u srijedu dolazi u Sarajevo!

Hronika 19.02.18, 20:17h

Ljekari dali zeleno svjetlo: Mimo Šahinpašić u srijedu dolazi u Sarajevo!
Mimo je uspješno retransplantiran 1. februara ove godine u jednoj od najizazovnijih retransplantacija koje je francuski tim prof. Lionela Rostainga izveo posljednjih godina

 

Poznati bh. novinar Mimo Šahinpašić vraća se u Sarajevo u srijedu nakon što mu je na klinici u Francuskoj uspješno izvršena retransplantacija bubrega.

 

Vijest o Miminom skorom povratku u BiH objavio je na Facebooku njegov prijatelj i predsjednik NVO Otvorena mreža Almir Čehajić Batko, koji kaže da su Šahinpašiću francuski ljekari odobrili da može putovati za Sarajevo. 

 

- Kako su nam danas javili koordinatori Otvorene mreže iz Grenobla, bh. novinar i naš prijatelj, Mimo Šahinpašić, vraća se u Sarajevo i BiH iz Francuske u srijedu. Na sarajevski aerodrom sletiće avionom iz Minhena u 12 sati i 45 minuta u pratnji koordinatora Otvorene mreže Admira Đelme - napisao je Čehajić.

 

Mimo je uspješno retransplantiran 1. februara ove godine u jednoj od najizazovnijih retransplantacija koje je francuski tim prof. Lionela Rostainga izveo posljednjih godina. Izuzetno zahtjevan bio je i postupak deimunizacije, gdje je Šahinpašić imao čak rekordnih 17 sesija deimunizacije, podsjeća Batko.

 

- Doslovno smo mu isprali krv. I sam Bog je bio uz nas u ovoj retransplantaciji - rekao je prof. Rostaing.

 

Mimu i Milijanu Ćećez iz Višegrada, koja je također uspješno transplantirana u okviru programa Otvorene mreže, u Grenobleu je nedavno posjetio i Čehajić. 

 

- Ono što mislimo to se na kraju i desi, samo treba vjerovati u ono što mislimo. Presretan sam i zbog Mime i zbog Milijane - rekao je Batko.

 

Podsjećamo, donor bubrega Mimi bio je njegov prijatelj Nedžad Nećko Omerspahić. Nakon posljednjih provjera i saniranja manje komplikacije koja se naknadno pojavila, Mimo se vraća kući na zadovoljstvo cjelokupnog francuskog tima.

 

- Jedva čekam da vidim svoje cure – kćerkicu Noru, suprugu Dajanu, prijatelje. To je jedino što mi fali - poručio je Mimo iz Grenobla uoči povratka u BiH.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI