POVRATAK U KINEMATOGRAFIJU USPJEŠNOG MINISTRA

Gavrilo Grahovac imenovan za savjetnika u Filmskom centru Sarajevo

Kultura 18.02.18, 14:02h

Gavrilo Grahovac imenovan za savjetnika u Filmskom centru Sarajevo
Gavrilo Grahovac se smatra jednim od najzaslužnijih za velike uzlete i procvat bh. kinematografije u periodu 2003-2010. U njegovom mandatu je formiran i JP Filmski centar Sarajevo kao strateška tačka za razvoj kinematografije i audio-vizuelnog sektora u BiH. Time je od nekontrolisanih privatizacijskih tokova spašena arhiva i ostala u državnom vlasništvu kompletna filmska produkcija nastala u periodu od 1950 do 1992. godine u BiH, te vrijedna imovina u nekadašnjem Filmskom studiju Jagomir, kao i poslovna zgrada u centru Sarajeva

 

Gavrilo Grahovac, nekadašnji ministar za kulturu i sport i potpredsjednik Vlade Federacije BiH, imenovan je za savjetnika generalnog direktora JP Filmski centar Sarajevo. Ovu odluku je, uz podršku Nadzornog odbora u sastavu Slaven Knezović, Srđan Vuletić i Milenko Prstojević,  donio vršilac dužnosti generalnog direktora JP Filmski centar Sarajevo Jasmin Duraković, te će Grahovac ubuduće biti dio tima ovoga javnog preduzeća sa zadatkom kako bi se unaprijedila strateška pozicija Filmskog centra Sarajevo.


Grahovac, po profesiji profesor južnoslavenskih književnosti i maternjeg jezika,   je dugogodišnji stručnjak u oblasti kulture i umjetnosti u BiH. Profesor. Od 1965. radio u redakcijama slijedećih listova i časopisa: “Naši dani”, “Spektar”, “Lica” i sarađivao sa velikim brojem časopisa u Jugoslaviji: “Telegram” iz Zagreba, “Studentski list” iz Zagreba, “Index” iz Novog Sada, “Polja” iz Novog Sada i drugi. Objavljivao eseje i književnu kritiku. Radio u “Savremenoj administraciji” iz Beograda na poslovima urednika izdanja za Bosnu i Hercegovinu od 1978. do 1980. U izdavačku kuću “Svjetlost” dolazi 1980. godine na posao glavnog urednika u Grafičkoj djelatnosti “Svjetlosti” a 1986. izabran je za direktora Izdavačke djelatnosti “Svjetlosti”.  U to vrijeme je ova izdavačka kuća doživjela je svoje vrhunce i smatrana je vodećom na prostorima bivše Jugoslavije. Tokom ratnih djejstava, 1993. godine osniva novu, privatnu izdavačku kuću “Bosanska knjiga” u kojoj radi kao izvrsni direktor, potom glavni urednik. 


Od  2003. godine imenovan je na dužnost ministra kulture i sporta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i na toj poziciji ostaje sve do 2011. godine. Upravo u njegovom mandatu bosansko-hercegovačka kinematografija je doživljavala svoje velike uzlete i procvat produkcije. U njegovom mandatu je formiran i JP Filmski centar Sarajevo kao strateška tačka za razvoj kinematografije i audio-vizuelnog sektora u BiH.  Time je od nekontrolisanih privatizacijskih tokova spašena arhiva i ostala u državnom vlasništvu kompletna filmska produkcija nastala u periodu od 1950 do 1992. godine u BiH, te vrijedna imovna u nekadašnjem Filmskom studiju Jagomir, kao i poslovna zgrada u centru Sarajeva.  Nakon završetka svog drugog mandata  Gavrilo Grahovac odlazi u mirovinu.


Nova uprava JP Filmski centar, nakon političkih blokade rada firme od početka  2015. do oktobra 2018., krenula je u oživljavanje poslovnih aktivnosti ovoga preduzeća, te je u kratkom periodu dijelom uspjela normalizirati  rad ovoga preduzeća.  Plan za 2018. je potpuna financijska  konsolidacija rada ovoga  javnog preduzeća i početak realizacije nekoliko strateških aktivnosti zbog koji je ovo preduzeće i formirano. 


Radi se projektima nastavka digitalizacije ogromnog arhiva JP Filmskog centra (80 dugometražnih igranih filmova, 600 dokumentarnih i ogromna količina drugih filmskih zapisa,  rad na sanaciji prostora na Jagomiru i centru Sarajeva, te početak projekta na „Multimedijalnom filmskom studiju/zabavnom parku Jagomir, koji bi svoje atraktivnosti trebao biti centar razvoja filmske industrije ali kreativne industrije uopće u BiH.


JP Filmski centar će u narednom periodu raditi na projektu stvaranja društvene i političke volje za donošenje novog Zakona o audio-vizuelnog djelatnosti, donošenja propisa i uredbi kojima bi inostrane  koprodukcije, kao što je to već slučaj u susjendim državama Hravatskoj i Srbiji,  dobile potporu za snimanje u BiH, razvoju digitalnih kino mreža u Federaciji BiH, te na polju međunarodnog predstavljanja bosansko-hercegovačke kinematografije.


Ovih dana će JP Filmski centar useliti u svoj prostor u ulici Dženetića Čikma, što će omogućiti uslove za normalan rad, ali i  otvaranja ovoga centra prema kompletnoj filmskoj zajednici u BiH.


Uloga Gavrila Grahovaca bit će da svojim iskustvom pomogne novoj upravi kako bi svoj ambiciozni plan za 2018. i za naredne godine počela i realizirati.


(/DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI