Novi detalji krvavog pohoda

Ubica sa Floride bio je član neonacističke paravojske koja želi stvoriti etnički bijelu državu

Hronika 15.02.18, 20:20h

Ubica sa Floride bio je član neonacističke paravojske koja želi stvoriti etnički bijelu državu
Jereb je pojasnio kako je cilj njegove grupe učiniti Floridu etnički bijelom državom. Kaže kako grupa održava "spontane nasumične demonstracije" te kako se njeni članovi trude izbjeći pripadnost modernom svijetu

 

Nikolas Cruz, 19-godišnji ubica sa Floride koji je u srednjoj školi u Parklandu ubio 17 ljudi, bio je član lokalne paravojske bijelih neonacista pod imenom Republika Florida.

 

Vođa te grupe Jordan Jereb potvrdio je da je Cruz bio njihov član, javlja Associated Press. Također, Cruz je sudjelovao u paravojnim vježbama koje je Republika Florida organizovala u Tallahasseeju.

 

Republika Florida na svojoj stranici navodi kako im je kratkoročni cilj okupiranje urbanih sredina i regrutacija mladih bijelaca.

 

Jereb je pojasnio kako je cilj njegove grupe učiniti Floridu etnički bijelom državom. Kaže kako grupa održava "spontane nasumične demonstracije" te kako se njeni članovi trude izbjeći pripadnost modernom svijetu.

 

Jereb dodaje kako nije osobno poznavao Cruza te kako je ubica djelovao sam. Vođa nacionalista tvrdi kako je samo Cruz odgovoran za ono što je učinio.

 

Jereb smatra kako je Cruz imao "problema s djevojkom" te kako datum napada nije slučajno odabran. Nikolas Cruz pobio je srednjoškolce na Valentinovo.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI