Razmišljao da peti put stane na 'ludi kamen', ali je smrt bila brža

Četvorostruki mladoženja iz sela kod Višegrada koji je nadživio svoje žene i dalje se pamti

Nedjeljni magazin 15.02.18, 19:58h

Četvorostruki mladoženja iz sela kod Višegrada koji je nadživio svoje žene i dalje se pamti
Milovanov komšija Ljupko Baranac priča da je Milovan bio dobar domaćin i veseljak koji je sa tri žene stekao troje djece. Jedino nije imao poroda sa posljednjom Ivankom

 

Milovana Baranca iz zaseoka Ristići kod Višegrada, iako je umro prije skoro tri decenije, mještani osim kao dobrog domaćina i veseljaka, i dalje pamte i spominju kao četvorostrukog mladoženju koji je nadživio svoje supruge Zorku, Radinu, Radenku i Ivanku.

 

Na groblju u selu Crnčići na jednom mermernom spomeniku nalazi se fotografija pokojnika i imena tri njegove vjenčane supruge, dok je četvrta sahranjena u blizini.

 

Milovanov potomak Srpko Baranac kaže da je dobro zapamtio djeda Milovana jer je za vrijeme raspusta dolazio na selo da se odmori i družio se s njim u velikoj kući od lučevih brvana.

 

- Djed Milovan je sve svoje supruge nadživio i umro je 1990. godine pred sami rat, koji bi mu bio treći jer je rođen 1905. Iako je proživio život sa četiri žene, punih 11 godina je živio sam u ovoj kući, kao pravi usamljenik - kaže Baranac pripaljujući svijeće na djedovom grobu.

 

Sjeća se da je Milovan razmišljao i da po peti put stane na ludi kamen, ali je, kako kaže, smrt bila brža.

 

Milovanov komšija Ljupko Baranac priča da je Milovan bio dobar domaćin i veseljak koji je sa tri žene stekao troje djece. Jedino nije imao poroda sa posljednjom Ivankom.

 

- Sve njegove žene su umrle prirodnom smrću. Bila su to teška vremena, na selu se puno radilo, teretilo, a kad se žena razboli, rijetko je koja vođena ljekaru. Selo je bilo daleko od grada i bez puteva - objašnjava Baranac.

 

Milovan je radio kao rudar u rudniku željezno-niklonosne rude u Vardištu, gdje je zaradio i penziju.

 

Nije, kažu, zapostavljao ni seljačke poslove jer je familija bila brojna. Imao je još dvojicu braće. Kad je ženio prvog sina, mlada je u kući zatekla 22 čeljadi.

 

(Glassrpske, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI