VIDEO/ Predsjedavajući Predsjedništva BiH o 'islamskoj državi'

Čović: Jasne su tendencije da na prostoru FBiH imamo bošnjačku tvorevinu

Front 15.02.18, 16:02h

Čović: Jasne su tendencije da na prostoru FBiH imamo bošnjačku tvorevinu
On je potvrdio je da će 28. februar u Sarajevo stići predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker te da će mu tada predati odgovore na Upitnik EK

 

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH, odgovarao je pitanja novinar o svojim izjavama o "islamskoj državi".

 

Novinari su Čovića upitali ko pravi islamsku državu od BiH?

 

"Ne znam u kom kontekstu ste postavili to pitanje, ali ako ste negdje prepoznali moje riječi u bilo kojem nastupu, ako je prepričavanje što je neko kazao da sam ja negdje kazao, onda ću vas zamoliti da meni takva pitanja ne postavljate. Uglavnom, 99 posto onog što neko izrekne nema veze sa stvarnošću. U jednom od razgovora koji sam ja imao zajedno sa drugom dvojicom kolega, a zadnji razgovor je bio u Briselu sa gospodinom Daulom, predsjednikom EPP-a, u mnoštvu ljudi smo razgovarali o prilikama u BiH. I onda pomalo odgovarali na pitanja koje je trebalo pojasniti gospodinu Daulu. Mi smo mu prije dolaska trebali ponuditi odgovor na rješenje problema koji imamo. U tom kontekstu na jedno od pitanja ja sam odgovorio da koncept građanskog uređenja BiH, kakvog neki zagovaraju u BiH, ja razumijem. Ali, pošto znam da postoje i oni koji svjesno kroz taj koncept vide organiziranje unitarne države, čak na pozicijama da to bude u konačnici država brojnijeg naroda, a kod nas je brojniji narod muslimani, jasno je da neki imaju tendencije da od prostora FBiH već danas imaju dominantno bošnjačku tvorevinu šta god pričali o tome, a sutra da imaju jednostavan plan koji potpuno odudara od ovog što mi javno pričamo i zalažemo se kada je u pitanju evropski put, obilježje BiH, multikulturalnost. Tamo kad sam to govorio bio sam vrlo pažljiv da nikoga ne povrijedim, ali sam vrlo jasno naznačio kako ja vidim prijetnje kao što neko drugi vidi prijetnje u BiH. Potpuno na drugačiji način i grubo iskorištena priča o kalifatu, islamskoj državi, što je već neko želio izvući iz toga da bi poentirao", kazao je Čović.

 

On je potvrdio je da će 28. februar u Sarajevo stići predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker te da će mu tada predati odgovore na Upitnik EK.

 

"Taj dan će biti poseban i to bi trebalo dodatno osnažiti strategiju na našem Europskom putu", kazao je Čović.

 

Odgovarajući na pitanja novinara, on je dodao da je Strategiju EK detaljno pročitao i da je sve u rukama bh. vlasti.

 

"Posao je prilično jednostavan da bi mi počeli otvarati poglavlja. Velika će pomoć biti ako u narednim mjesecima dobijemo pozivnu ocjenu", naveo je on.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI