Stigle oštre reakcije iz Naše stranke i SDP-a

Orhan Pamuk neće biti počasni građanin Sarajeva: 'Vi ste gradski oci, a ponašate se kao maćehe Erdoganove varoši'

Front 15.02.18, 12:18h

Orhan Pamuk neće biti počasni građanin Sarajeva: 'Vi ste gradski oci, a ponašate se kao maćehe Erdoganove varoši'
Ne mogu se oteti utisku da je odluka Gradske uprave da se Pamuku uskrati ta titula upravo uslovljena Pamukovom protivljenju politici turskog predsjednika Erdogana, kaže Samir Fazlić iz Naše stranke

 

Orhan Pamuk neće biti počasni građanin Sarajeva. Nakon što je Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva jednoglasno odlučila da Pamuka proglasi počasnim građaninom (na prijedlog Izdavačke kuće Buybook), juče je pred Komisiju iz Gradske uprave došla direktiva kojom se traži da se ta titula Pamuku uskrati.

 

Samir Fazlić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva, direktivu tumači kao kontinuitet SDA politike dodvoravanja Erdoganovom režimu:

 

„Ne mogu se oteti utisku da je odluka Gradske uprave da se Pamuku uskrati ta titula upravo uslovljena Pamukovom protivljenju politici turskog predsjednika Erdogana. Protivljenju politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovom otvorenom pisanju o stravičnom zločinu nad Armenima. SDA ima strah da će titula počasnog građanina Sarajeva naljutiti Erdogana kojem je, prisjetimo se, Bakir Izetbegović spreman Bosnu ostaviti u amanet. Ovo nije usamljen primjer, 2016. je Komisija odlučila da Aliju Lafciogluu da Plaketu Grada Sarajeva, a potom je iz Gradske upravo stigao dopis da mu se to priznanje oduzme“, kaže Fazlić i pita se koja je donja granica političkog obzira ili bolje reći straha od zamjeranja stranim političkim moćnicima.

 

Podsjećamo, Ali Lafcioglu je profesor Bosna Sema obrazovnih institucija zahvaljujući čijem su prosvjetno-pedagoškom radu učenici tih institucija, mladi Bosanci i Hercegovci, njih desetine, ostvarili zavidne uspjehe na međunarodnim takmičenjima iz matematike i fizike, uključujući i svjetske olimpijade. Plaketa mu je oduzeta zbog sumnje da su Bosna Sema institucije tada bile u vlasništvu Erdoganovog političkog protivnika Fethulaha Gulena, osumnjičenog za pokušaj državnog udara u Turskoj.

 

Garibija iz SDP-a: Trebate biti gradski oci Sarajeva, a ponašate se kao maćehe male Erdoganove varoši

Uskraćivanje titule počasnog građanina Sarajeva Orhanu Pamuku za Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH) u ovom gradu predstavlja samo jednu u nizu manifestacija podaničke politike gradskih vlasti, smatra Malik Garibija, predsjednik SDP BiH Stari Grad Sarajevo.
"Grad, koji je kroz historiju nosio brojne velike i važne epitete, već godinama gubi svoj obraz i svoj status. Politike razvoja svedene na ekonomiju sadake, bezidejno vodstvo i tranzicijske etnokapitalističke vlasti dovele su nas do toga da svojim gradom upravljamo kao da nekome plaćamo danak za slobodu. 
Ovo nije prvi put da se preko leđa Sarajeva biju unutarpolitičke borbe drugih zemalja. Tako se prije dvije godine osramotila gradska vlast koja je Aliji Lacifogluu, po fermanu iz Stambola, oduzela Plaketu Grada Sarajeva, a sada se koplja lome na daleko poznatijoj ličnosti. 
Naime, Orhan Pamuk, svjetski književnik i dobitnik Nobelove nagrade, trebao je biti počasni građanin Sarajeva, ali gradske vlasti traže da se taj prijedlog poništi. 
Očito da davanje Bosne u amanet nije samo figurativno, da je SDA debelo zadužena kod turske AK partije, pa leti da ispuni preuzeta zaduženja. Tako smo za nekoliko polovnih tramvaja, za nekolicinu spomenika i za jednu seriju, prodali obraz Sarajeva, te od nekadašnjeg šehera, od olimpijskog grada i male metropole, spadosmo na varoš, a od kantona dobismo nahiju. 
Vijećnici SDP BIH će svakako reagovati i u klupama Gradskog vijeća tražiti da se problem ispravi, ali dobrim dijelom već je kasno, osramotili smo se, šteta ugledu Grada je napravljena čim je ovakva vijest otišla u eter.
Sarajevo je nekada bilo grad gdje se ni carski fermani nisu poštovali, ako su gazili obraz i čast Sarajlija, a danas se obraz unaprijed prostire pred noge lažnih sultana. Bio je ovo nekada grad u kome ni vezir nije mogao raditi šta god hoće i grad koji je podilazio samo putnicima namjernicima i sirotinji. Danas, dok izbjeglice na debelim minusima spavaju po našim parkovima, vlasti na njih zatvaraju oči, a bave se samoponižavanjem pred stranim donatorima. 
Uvažena gospodo na vlasti, trebate biti gradski oci Sarajeva, a ponašate se kao maćehe male Erdoganove varoši.
Uvjeren sam da je Turska naša prijateljska zemlja i da su Turci nama prijateljski narod, pa sam stoga siguran da se i oni sami stide pred ovakvim gestama, kao što bi se svaki dobar prijatelj postidio. Prijatelj bi nas podigao i ne bi dozvolio da pred njim klečimo, posjeo bi nas za isti sto i sačuvao nam obraz. 
Nadam se da će nas turski prijatelji spasiti sramote i uspraviti naše glavešine koje im se poklanjaju. Nadam se da će Orhan Pamuk, zbog sjajnih djela koje je napisao i koja ga svrstavaju u red najpoznatijih Turaka i najvećih pisaca u historiji, postati počasni građanin našeg grada. Prijatelji Turci, pomozite vlastima Grada Sarajeva, recite im da nema potrebe za ovim, da su prevršili mjeru. Neka nam slažu da je bila zabuna, sačuvajte barem vi obraz Sarajeva, kad to već ne znaju oni koji su za to plaćeni", poručio je Garibija.
 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI