Iz SNSD-a tvrde da bi ovo moglo biti jedina prepreka kandidaturi

Strahuje za život: Ako uđe u Predsjedništvo BiH, Dodiku se u Sarajevu mora obezbijediti blindirano vozilo, ali i...

Front 15.02.18, 10:05h

Strahuje za život: Ako uđe u Predsjedništvo BiH, Dodiku se u Sarajevu mora obezbijediti blindirano vozilo, ali i...
Svaki Dodikov dolazak na sjednicu Predsjedništva BiH morale bi da obezbjeđuju jake policijske snage, smatraju u vrhu SNSD-a

 

Lider SNSD Milorad Dodik strahuje za svoju bezbjednost u Sarajevu zbog čega bi u slučaju pobjede na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH sjednicama tog tijela prisustvovao preko video-linka.

 

Izvori “EuroBlica” iz vrha najveće političke partije u RS tvrde da bi jedina prepreka Dodikovoj kandidaturi za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH upravo mogla da bude bezbjednosne prirode.

 

Sagovornici EuroBlica iz vrha SNSD, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da bi pobjeda aktuelnog predsjednika RS u predstojećoj izbornoj trci za najvišu funkciju u Sarajevu otvorila brojne bezbjednosne probleme koji bi, kako ističu, morali da se rješavaju “u hodu”.

 

– Svaki Dodikov dolazak na sjednicu Predsjedništva BiH morale bi da obezbjeđuju jake policijske snage, a ista procedura provodila bi se i prilikom njegovog odlaska iz Sarajeva. To bi podrazumijevalo i angažovanje specijalnog blindiranog vozila, kao i stalno mijenjanje ruta kojima bi srpski član Predsjedništva BiH ulazio i izlazio iz federalnog Sarajeva – objašnjavaju sagovornici EuroBlica.

 

Na distanci

 

Da je jedno od mogućih rješenja za navedeni problem - koji bi zahtijevao enormno trošenje ljudskih i materijalnih resursa - Dodikovo prisutvo sjednicama Predsjedništva BiH putem video-linka lično je potvrdio sam lider SNSD. Gostujući u emisiji Federalne televizije, aktuelni predsjednik RS prekjuče je izjavio da bi u slučaju da bude izabran na novu funkciju posao obavljao iz Banjaluke ili Istočnog Sarajeva.

 

- Moja kandidatura će se razmatrati. To je još daleko, mada ne bježim od toga. Mnogi u mojoj stranci misle da je to izvjesno i vjerujem da se stvari kreću ka tome. Naravno, neću moći da odbijem stavove organa moje partije - istakao je Dodik.

 

On je dodao da će u slučaju da bude izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH njegovi kabineti biti u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, a da bi sjednicama Predsjedništva BiH, kako je istakao, mogao da prisustvuje putem video-linka.

 

Funkcionalnost

 

Profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Duško Vejnović za “EuroBlic” kaže da postoje opravdani strahovi za Dodikovu bezbjednost u Sarajevu ukoliko se sadašnji predsjednik RS u oktobru preseli u fotelju srpskog člana Predsjedništva BiH.

 

- Vjerovatno postoje određene procene s višeg nivoa da bi Dodikova lična bezbjednost u Sarajevu bila ugrožena, pa je predsjednik RS najavio da bi sjednicama Predsjedništva BiH kao mogući srpski član prisustvovao putem video-linka iz Banjaluke ili Istočnog Sarajeva – kaže Vejnović.

 

Međutim, on dodaje i kako nije optimista da bi takve sjednice tročlanog Predsjedništva bile funkcionalne u punom smislu te riječi.

 

- S obzirom na važnost odluka i dogovora koji se postižu u Predsjedništvu BiH, neposredno prisustvo svih članova je od ogromne važnosti. Strateški gledano, član Predsjedništva BiH iz RS morao bi da lično prisustvuje sjednicama tog tijela – ocjenjuje Vejnović.

 

Besmislenost video-linka

 

Politički analitičar Radomir Nešković smatra da bi lider SNSD, ukoliko u oktobru pobijedi u izbornoj trci za srpskog člana Predsedništva BiH, uprkos bezbjednosnim rizicima morao da prisustvuje sjednicama u Sarajevu.

 

– Učestvovanje na sjednicama Predsjedništva BiH putem video-linka je potpuno besmisleno. Naravno, potrebno je osigurati sve uslove da srpski član Predsedništva BiH ima apsolutnu bezbjednost u Sarajevu, kao i ostala dva člana tog tijela – kaže Nešković.

 

(EuroBlic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI