Navođenje na prostituciju, pokušaj silovanja, pranje novca...

Novac od prostitucije ulagao u kurbane: Osuđen Samir Kurtović, sutkinja održala duži govor

Hronika 14.02.18, 16:08h

Novac od prostitucije ulagao u kurbane: Osuđen Samir Kurtović, sutkinja održala duži govor
Kurtović je zbog navođenja na prostituciju dobio pet godina, pranja novca dvije, pokušaja silovanja godinu, te nedozvoljenog držanja šest mjeseci zatvora, a što mu je sutkinja Rozita Šimić objedinila u jedinstvenu kaznu od sedam i po godina

 

Nepravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, Samir Kurtović, optužen za navođenje na prostituciju, pranje novca, pokušaj silovanja, nanošenje lakših povreda te nedozvoljeno držanje oružja, osuđen je na sedam i po godina zatvora, dok je drugooptuženom u ovom slučaju Nemanji Jankoviću dosuđena godina zatvora, te dvije godine zabrane obavljanja posla policajca, javlja Faktor.ba.

 

Kurtović je zbog navođenja na prostituciju dobio pet godina, pranja novca dvije, pokušaja silovanja godinu, te nedozvoljenog držanja šest mjeseci zatvora, a što mu je sutkinja Rozita Šimić objedinila u jedinstvenu kaznu od sedam i po godina.

 

Istom presudom, oslobođen je za nanošenje lakših tjelesnih povreda.

 

Kurtoviću je odlukom suda produžen i pritvor za još devet mjeseci, a vrijeme koje je dosad proveo u pritvoru bit će mu uračunato u kaznu. Od njega je također oduzet novac u iznosu od 22.000 KM i 850 eura, koji je pronađen u pretresima, kao i municija te pištolj koji su tad izuzeti.

 

Samir Kurtović optužnicom se teretio da je od 2004. pa do njegovog hapšenja u oktobru 2015. godine organizovao i rukovodio prostitucijom na području KS. U tom periodu seksualne usluge u njegovoj organizaciji pružalo je više od 28 djevojaka od kojih su najmanje dvije bile maljoletne.

 

Djevojke su seksualne usluge pružale za naknadu od 200 KM po satu. Na svom "meniju" Kurtović je imao i maljoletnice od 16 godina. Podvođenjem djevojaka, koje su i same o tome svjedočile tokom sudskog postupka, Kurtović je dnevno zarađivao najmanje 1.000 KM pa je tako stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.793.000 KM.

 

U periodu od 2009. pa do kraja 2015. godine tako stečen novac stavljao je u legalne novčane tokove kako kroz ulaganje u razvoj stada domaćih životinja, tako i na druge načine, čime je mijenjao oblik protivpravno stečene imovine.

 

Kurtović je optužen i za pokušaj silovanja jedne od maloljetnica koje je podvodio, kao i da joj je tom prilikom nanio lakše povrede. Optužen je i za nedozvoljeno posjedovanje oružja, koje je pronađeno u njegovoj kući prilikom pretresa u akciji Lipstick.

 

Janković, kao policajac u PU Ilidža, teretio se da je znao za poslove Kurtovića, ali to nije prijavio već je koristio usluge djevojaka koje je on podvodio.

 

On se danas, kao ni njegov branila Veljko Ćivša, nije pojavio u sudnici.

 

Obrazlažući presudu, sutkinja Šimić je kazala kako olakšavajućih okolnosti na strani optuženog Kurtovića nije bilo.

 

- Tražili smo olakšavajuće okolnosti, ali nije bilo niti jedne jedine, samo one otežavajuće - istaknula je sutkinja, te dodala kako su Kurtoviću izrečene minimalne kazne.

 

- Jedna desetka je tebi bila taman, ali su ti izrečene minimalne kazne kako bismo vidjeli da li ćes se popraviti, mada nisam optimista - kazala je Šimić.

 

Ona je obrazložila i odluku Vijeća da se Kurtoviću produži pritvor.

 

- Učinio si sve što si mogao da razvučeš ovaj postupak, otežaš suđenje i tako da meni istekne rok za izricanje presude, a ti da izađes na slobodu. Počevši od prijetnje meni, vrijeđanja svjedoka, pa preko raznih operacija... svaki put kad je tebi ročište-stigla dojava o bombi. Jeftino. Precijenio si se, tako da-zaboravi slobodu, dugo ćeš biti u zatvoru. Produžavamo ti pritvor jer si sklon agresivnom ponasanju, a on može najduže trajati devet mjeseci, odnosno do donosenja pravosnažne presude. Idi malo, sjedi razmisli. Bilo mi je zadovoljstvo - kazala je Šimić.

 

Kurtović i Janković su, podsjećamo, zajedno sa Melisom Šehović i Omerom Nargalićem, uhapšeni u policijskoj akciji kodnog naziva Lipstick 27. oktobra 2015.

 

U odnosu na Nargalića optužbe su odbačene, te je je on naknadno optužen za nedozvoljeno držanje oružja i municije, dok je Šehović temeljem sporazuma o priznanju krivice osuđena na dvije godine zatvora uvjetno.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI