objedinjenje dviju opcija

Hadžibajrić i Pećanac potpisali sporazum: Ujedinile se političke partije NBL i SDU

Front 14.02.18, 13:02h

Hadžibajrić i Pećanac potpisali sporazum: Ujedinile se političke partije NBL i SDU
Cilj su promjene i prevazilaženje teškog stanja u zemlji, ustvrdili su Hadžibajrić i Pećanac te pozvali ostale probosanski orijentirane političke opcije da im se u tome pridruže

 

Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i Socijaldemokratska unija (SDU) Bosne i Hercegovine potpisale su danas u Sarajevu sporazum o ujedinjenju.

 

Potpisnici, predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić i lider SDU-a Nermin Pećanac, najavili su da ujedinjeni subjekt djeluje od danas pod imenom Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), da nije koalicija nego objedinjenje dviju političkih opcija koje će ujedinjene učestvovati na predstojećim izborima u BiH.

 

Cilj su promjene i prevazilaženje teškog stanja u zemlji, ustvrdili su Hadžibajrić i Pećanac te pozvali ostale probosanski orijentirane političke opcije da im se u tome pridruže.

 

Hadžibajrić je izjavio da u Federaciji BiH prvi put od 1996. godine dolazi do ujedinjenja političkih partija koje će na izborima biti oponenti aktuelnoj vlasti.

 

Pećanac je rekao da će SDU, formalno-pravno gledajući, živjeti još izvjesno vrijeme jer ne želi da na objedinjenu NBL prenese ni djelić tereta iz već započetih procesa protiv kriminala i korupcije.

 

Komentirajući ujedinjenje, naveo je riječi osnivača SDU-a Nijaza Durakovića koji je na kongresu te stranke 2007. godine tražio korake ka objedinjavanju opozicije i svih stranaka građanske orijentacije kao jedinoj pravoj alternativi za Bosnu i Hercegovinu. Pećanac također ističe da je za aktuelno stanje u zemlji, osim vlasti, dobrim dijelom kriva i razjedinjena i sujetna opozicija.

 

- Ujedinjavanje NBL i SDU prvi je korak u prevazilaženju ovakvog stanja. Mi smo dokaz da se može i drugačije i da se samo objedinjavanjem probosanski orijentisanih stranaka može suprotstaviti aktuelnoj vlasti i nacionalnom konceptu, koji su nas doveli dovde gdje smo danas - riječi su Nermina Pećanca.

 

Hadžibajrić današnji čin komentira kao dokaz da sujete i neslaganja mogu biti ostavljeni po strani te dodaje da nije važno ko vodi koju stranku već ko radi za dobrobit Bosne i Hercegovine kao primarni cilj.

 

- Naš cilj je da pokažemo da se stvari mogu raditi i drugačije, da možemo ostaviti po strani naše sujete ili neslaganja i ujediniti se radi zajedničkog izlaska na izbore i višeg cilja. Ovo nije koalicija, ovo je ujedinjavanje dviju političkih opcija u jednu i ovo je primjer kako se i ostali trebaju ponašati ako želimo dobro ovoj zemlji i ovom narodu - rekao je Hadžibajrić.

 

Na osnovu Sporazuma koji su on i Pećanac danas potpisali, određeni broj članova SDU-a će se kooptirati u Glavni odbor i Predsjedništvo NBL-a, a na narednim općim izborima, svi ranije utvrđeni kandidati SDU-a BiH za sve nivoe vlasti nastupit će u okviru liste NBL-a.

 

U narednih mjesec dana bit će utvrđeni tačan broj i imena članova SDU-a koji će preći u Nezavisnu bosanskohercegovačku listu i riješene sve statutom propisane procedure i odgovarajuće odluke vazane za ujedinjenje i proces kandidovanja za ovogodišnje opće izbore u Bosni i Hercegovini.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI