ah, ta ljubav

Znate li zašto se slavi Valentinovo - Dan zaljubljenih? Da li ste i vi pogođeni čarobnom strelicom?

Nedjeljni magazin 14.02.18, 08:26h

Znate li zašto se slavi Valentinovo - Dan zaljubljenih? Da li ste i vi pogođeni čarobnom strelicom?
Inače, najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj

 

Danas je Valentinovo ili Dan sv. Valentina koji se obilježava i kao Dan zaljubljenih.

 

Valentin je bio biskup koji je ubijen 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova protivno carskoj zabrani. Među kršćanima se počeo štovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s blagdanom zaljubljenih što je vjerojatno povezano sa starogrčkim obilježavanjem svetosti braka Zeusa i Here sredinom veljače, te starorimskim obilježavanjem Lupercusa, boga plodnosti, koji se slavio 15. veljače.

 

 Do druge polovice 20. stoljeća Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, ali do danas je poprimio odlike tipične za 'potrošačku kulturu'.

 

 Inače, najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

 

 Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

 

 Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitki, a nešto više pošalje se jedino za Božić.

 

 Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI