Iz Rijaseta stigao odgovor

Oni dolaze pred Islamsku zajednicu u BiH i traže pomoć, ali džamije nisu rješenje za smještaj izbjeglica...

Hronika 13.02.18, 13:44h

Oni dolaze pred Islamsku zajednicu u BiH i traže pomoć, ali džamije nisu rješenje za smještaj izbjeglica...
Islamska zajednica je spremna pomoći državi u zbrinjavanju izbjeglica, ali istovremeno apeluje na državne organe da aktiviraju akcione planove i koordinaciona tijela koja su oformljena za ovakve situacije, saopćeno je

 

U vezi sa sve komplikovanijim problemom smještaja migranata kojih je prema zvaničnim informacijama u BiH sve više, ali i brojnih apela u javnosti da im se obezbijedi adekvatan smještaj, saopćenjem se oglasila i Islamska zajednica u BiH.

 

- S  obzirom na porast broja izbjeglica koje ovih dana pristižu u Bosnu i Hercegovinu, sve češći su slučajevi da oni dolaze pred objekte IZ tražeći pomoć. Polazeći od moralne obaveze da se tim ljudima izađe u susret IZ u BiH je razmatrala načine pomoći koji bi bili u skladu sa njenim mogućnostima i važećim zakonodavstvom. 

 

Od nadležnih državnih organa Islamska zajednica je zatražila informaciju o trenutnom stanju i planovima njihovog zbrinjavanja, te preporuke o tome šta Islamska zajednica može učiniti kako bi se izbjeglicama, posebno uzimajući u obzir pogoršanje vremenskih prilika, što prije pomoglo. Islamska zajednica je spremna pomoći državi u zbrinjavanju izbjeglica, ali istovremeno apeluje na državne organe da aktiviraju akcione planove i koordinaciona tijela koja su oformljena za ovakve situacije. 

 

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, preporuka državnih organa, te činjenice da se džamije nisu pokazale kao adekvatna rješenja za smještaj ovih osoba, IZ u BiH poziva državne organe da osiguraju adekvatan smještaj i druge oblike pomoći izbjeglicama, prema normama međunarodne pravne zaštite. Džamije ne mogu biti prvo i jedino rješenje za smještaj izbjeglica nego posljednje. 

 

Islamska zajednica je već donacijama u hrani pomagala onim organizacijama koje rade na zbrinjavanju izbjeglica, pomoć je slala još od 2015. godine u ona mjesta kroz koja su prolazile izbjeglice i sada poziva sve svoje članove i organe da pomognu državi da odgovori na ovu humanitarnu i ljudsku krizu - saopćeno je iz IZ u BiH.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI