BURNA REAKCIJA NA PISANJE 'VEČERNJEG LISTA'

Ministar Mektić sada tvrdi: Nije tačno da sam rekao da 'Srbi moraju priznati genocid u Srebrenici'! Evo šta je tačno...

Front 10.02.18, 12:43h

Ministar Mektić sada tvrdi: Nije tačno da sam rekao da 'Srbi moraju priznati genocid u Srebrenici'! Evo šta je tačno...
Nakon što su gotovo svi bh mediji prenijeli ovu izjavu, Mektić je za agenciju SRNA demantovao pisanje "Večernjeg lista"

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić demantovao je pisanje hrvatskog "Večernjeg lista" izdanje za BiH, da je rekao da "Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici", precizirajući da se u Srebrenici desio stravičan zločin.


Večernji list objavio je izjavu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića sljedeće sadržine:


"Pogledajmo u Njemačkoj, opet se njemački parlament neki dan izvinio za holokaust. Mi Srbi moramo proći tu katarzu i priznati genocid. Niko ne može zločine, poput onih u Srebrenici, raditi u moje ime. To su radili bolesni umovi i te osobe treba procesuirati". 


Međutim, nakon što su gotovo svi bh mediji prenijeli ovu izjavu, Mektić je za agenciju SRNA demantovao pisanje "Večernjeg lista", kazavši:


"Apsolutno nisam tako komentarisao to pitanje vezano za Srebrenicu i u potpunosti ga odbacujem i demantujem. O zločinu u Srebrenici govorio sam u kontekstu izjave Milorada Dodika i to je djelimično navedeno u intervjuu, kad sam rekao da je dvije hiljade i neke godine Dodik javno na televiziji saopštio da mu je `potpuno jasno i da je nedvosmisleno da je u Srebrenici počinjen genocid`".


Kako prenosi SRNA, Mektić je naglasio i da je u intervjuu rekao da je zločina bilo na obje strane, te da je, pozivajući se na neke izjave visokih srpskih autoriteta, u "Srebrenici počinjen stravičan zločin".

 

"Jedino suočavanje sa tim zločinom i njihovo priznavanje međusobno put je ka našem pomirenju", istakao je Mektić, ali i naveo da srpski narod ne može okriviti za te zločine, već pojedinci koji su, u smislu individualne odgovornosti, i odgovorni za takvu vrstu zločina.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI