SDP P(R)OZVAO PRVOG ČOVJEKA VLADE KS

Da li je premijer iskren u svojoj namjeri: Konakoviću, kaži javnosti ko i kako krade u SDA-u i prijavi kriminalce!

Front 10.02.18, 11:27h

Da li je premijer iskren u svojoj namjeri: Konakoviću, kaži javnosti ko i kako krade u SDA-u i prijavi kriminalce!
Vrijeme koje je pred nama pokazat će koliko je Konaković bio ozbiljan i iskren u svojoj namjeri da se bori protiv korupcije i kriminala, ističe SDP BiH

 


Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravlja izjave premijera Konakovića koji je poslije pune tri godine obavljanja funkcije premijera napokon odlučio javno progovoriti o prisustvu kriminala u javnim preduzećima Kantona Sarajeva, navodi se na početku saopštenja ove partije, te nastavlja:


U stilu narodne izreke bolje ikad nego nikad, za nas u SDP-u ovakav istup predstavlja malu satisfakciju zbog potvrde ispravnosti naših stavova koje smo u više navrata javno iznosili. To je ujedno još jedna potvrda i stavova Evropske komisije da živimo u državi zarobljenoj od strane politike sa kriminalnom pozadinom.


Zato pozivamo premijera Konakovića da javnost i nadležne organe upozna sa svojim saznanjima o kriminalnim radnjama kadrova SDA u javnim preduzećima i da službeno podnese krivične prijave protiv svih za koje ima saznanja da su radili suprotno zakonu, a posebno za one koji su to radili sa političkom podrškom. 


Na isti način, a imajući u vidu težinu javno iznesenih kvalifikacija od strane Konakovića, istražni organi imaju obavezu i dužnost po službenoj dužnosti pokrenuti istražne radnje i postupke protiv odgovornih.


Ovim putem pozdravljamo i priznanje iz prve ruke kako postoji stranačka zloupotreba policijskih struktura, prije svega SDA, u smislu montiranja procesa političkim neistomišljenicima na što SDP godinama ukazuje i dokumentuje.


Vrijeme koje je pred nama pokazat će koliko je Konaković bio ozbiljan i iskren u svojoj namjeri da se bori protiv korupcije i kriminala. 


Želimo javno poručiti da smo kao opozicija, spremni vladi koju predvodi dati podršku u borbi protiv korupcije i kriminala ukoliko budu principijelni i istrajni u tome. 


Svakako da je ta podrška uslovljena činjenicom da ovakav njegov istup nije samo produkt političkog marketinga i lične samopromocije u izbornoj godini. 


Podsjećamo da smo sličnu situaciju imali prije dvije godine kada je Konaković najavio odlučnu borbu protiv nelegalnih korisnika vode u Sarajevu kao i to da će javno objaviti spisak tajkuna i hotelijera bliskih SDA koji kradu vodu u milionskim iznosima. Nažalost, javnost je tada ostala uskraćena kako za imena, tako i za konkretne aktivnosti da se to zaustavi.


Zbog toga ćemo i ovom prilikom vidjeti hoće li ovu priču pratiti odgovarajuća djela, kaže se u saopštenju SDP-a BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI