FOTO/ Dođite i degustirajte

Otvoren 'Sarajevo vino fest 2018': Najbolja vina i najslasnije delicije još sutra u hotelu 'Holiday'

Biznis Klub 08.02.18, 20:32h

Otvoren 'Sarajevo vino fest 2018': Najbolja vina i najslasnije delicije još sutra u hotelu 'Holiday'
Naša vina se nalaze na policama Evropske unije, posebno zemalja regiona, ali i daleke Kine. Nemamo više barijera koje su na neki način otežavale izvoz i plasman naših vina na inozemno tržište, rekao je Bojić

 

Večeras je u sarajevskom hotelu „Holiday“ počeo dvodnevni međunarodni festival vina i gastronomije „Sarajevo vino fest 2018“. Posjetioci su iskazali veliki interes za ovu jedinstvenu manifestaciju na kojoj mogu degustirati vrhunska vina i pića, te ponešto iz ponude gastronomskih delicija i specijaliteta izlagača iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne gore, Makedonije i naravno Bosne i Hercegovine.

 

Uvodnim riječima dobrodošlice Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, označio je početak festivala i pozdravio sve prisutne.

 

- Naša vina se nalaze na policama Evropske unije, posebno zemalja regiona, ali i daleke Kine. Nemamo više barijera koje su na neki način otežavale izvoz i plasman naših vina na inozemno tržište. Ovo je prigoda da svima koji dolaze iz inozemstva poželim dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu. Želimo pokazati da je BiH otvorena i liberalna zemlja. Mi smo dobri ljudi i znamo domaćinski ugostiti svakoga. Nadamo se da će se u narednim godinama što više vina izvoziti iz BiH, jer mi zaista imamo kvalitet. Organizatorima želim čestitati na uspješnoj organizaciji 11 festivala vina, što nije mala stvar - kazao je Bruno Bojić.

 

Brojni posjetioci tokom dva dana, četvrtka i petka imaju priliku uživati u Carskim vinima podruma „Grge Vasilja“, te vinima vinarije „Zvonko Bogdan“, podruma „Andrija“, vinarije „Ostojić“, „Čoka“, vinarije „Keža“, vinarije „Vino Matić“, „Marijanović“, a među izlagačima su bili i VB Logic, koji u našoj zemlji zastupaju prirodne rakije i likere Danu i Primož Mikelj.

 

- Kao i svake godine, i ove smo tu na sajmu u Sarajevu. Zadovoljstvo nam je učestvovati na ovakvim događajima. Naš je posao porodični, a nadam se da ćemo ga nastaviti moj otac, stric, brat. Uvijek nam je lijepo iz Hercegovine doći u Sarajevo. Tu nam je veliki broj ljubitelja vina, pogotovo naših iz Hercegovine - kaže Darina Ćorić iz vinarije Andrija, porodice Ćorić iz Paoča.

 

Večeras su festivalu prisustvovale i brojne poznate ličnosti iz svih sfera javnog života, između ostalih Amar Osim, Jasmin Duraković, Mensur Peljto, Adin Hebib, Mirsad Ćatić Čuperak, Samra Menzilović...

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI