Napokon dobre vijesti za teške bolesnike

Dogovoreno besplatno liječenje oboljelih od metastatskog melanoma

Front 07.02.18, 18:17h

Dogovoreno besplatno liječenje oboljelih od metastatskog melanoma
Mahmutbegović je više puta izjavila da je cilj uvrstiti te lijekove na osnovnu listu Fonda solidarnosti te je od kraja prošle godine počela seriju sastanaka sa svim stranama za koje je smatrala da mogu doprinijeti rješavanju problema

 

Uskoro će svi pacijenti u Federaciji BiH oboljeli od metastatskog melanoma dobiti mogućnost liječenja odgovarajućom terapijom na teret Fonda solidarnosti. Trenutno je broj registriranih takvih pacijenata u Federaciji 21.

 

Ovim riječima je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović ocijenila za Fenu ishod sastanka održanog u njenom uredu s članovima Udruženja oboljelih, ljekara onkologa, predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, Zavoda za javno zdravstvo, Federalne vlade i Parlamenta, kao i farmaceutskih kuća.

 

Jedna od učesnica, doc.dr. Vlatka Martinović koja je odnedavno vršilac dužnosti direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, rekla je da je taj zavod voljan uključiti se u rješavanje ovog pitanja i da su određeni koraci već poduzeti, dok je član Udruženja oboljelih dr. Fikret Operta jedini pesimističan sve dok, kako je naveo, ne vidi konkretno da je realizacija dogovorenog počela.

 

Sastanak, treći po redu koji potpredsjednica FBiH saziva u posljednje vrijeme s istim ciljem, okončan je dogovorom da po završetku obračuna poslovanja u Zavodu zdravstvenog osiguranja krajem ovog mjeseca, višak prihoda nad rashodima iz protekle godine bude upotrijebljen za nabavku odgovarajućih lijekova za pacijente s melanomom budući da u utvrđenom ovogodišnjem finansijskom planu te ustanove, njihovo liječenje nije predviđeno na teret Fonda solidarnosti.

 

Za početak liječenja je u ovom slučaju vrijeme izuzetno bitan faktor jer je melanom vrlo progresivni oblik karcinoma, "smrtna presuda“ u kratkom roku za neliječene pacijente, a po završetku februarskog obračuna u Zavodu uslijedit će još proceduralnih koraka do konkretne realizacije (formiranje komisije, postupak prema Zakonu o javnim nabavkama itd.). Koliko bi vremenski mogle trajati te procedure, niko od učesnika nije mogao prejudicirati, pa Operta iz Udruženja oboljelih ne smatra da je problem još riješen.

 

Želeći da ilustruje koliko je melanom agresivan, napomenuo je da jedan od članova Udruženja, koji je bio aktivni učesnik dosadašnjih sastanaka u uredu potpredsjednice Mahmutbegović, na ovaj treći susret nije mogao doći jer je trenutno na operacionom stolu.

 

Operta je, kaže, živi primjer učinkovitosti inovativnih lijekova koji su se, zahvaljujući istraživanjima, pojavili u međuvremenu u liječenju melanoma. Zahvaljujući angažmanu porodice, on se od 2015. godine uspješno liječi, ali u Njemačkoj, a ne u Federaciji BiH, gdje je, kako navodi, bio 'osuđen na smrt'.

 

Navedeni lijekovi, pojašnjava on, ne samo da zaustavljaju metastaze već opaka bolest koja, neliječena, za vrlo kratko vrijeme odnosi i mlade živote, postaje hronična, pa se pacijenti dalje liječe kao, primjerice, od visokog krvnog pritiska ili nekog drugog hroničnog oboljenja.

 

Operta je zahvalan potpredsjednici FBiH Meliki Mahmutbegović što se upustila u borbu da pacijenti u Federaciji konačno dobiju mogućnost besplatnog liječenja ovim, inače skupim medikamentima.

 

Mahmutbegović je više puta izjavila da je cilj uvrstiti te lijekove na osnovnu listu Fonda solidarnosti te je od kraja prošle godine počela seriju sastanaka sa svim stranama za koje je smatrala da mogu doprinijeti rješavanju problema.

 

Dosad su sastanci završavani bez konkretnog ishoda jer su nadležni odgovarali da za realizaciju inicijative nema dovoljno novca, a današnji je završen obećanjem da će svi trenutno registrirani oboljeli od melanoma u Federaciji dobiti mogućnost liječenja.

 

Mahmutbegović je najavila da će i pored toga biti nastavljeni daljnji koraci do željenog konačnog cilja - uvrštavanja ovih medikamenata na osnovnu listu Fonda solidarnosti.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI