da ne biste izazvali tegobe

Dobro je znati: Ove namirnice NIKADA nemojte jesti sirove

Auto & Dom 31.01.18, 17:15h

Dobro je znati: Ove namirnice NIKADA nemojte jesti sirove
Povrće na pari i dodavanje malo maslinovog ulja i preliva od limuna će učiniti čuda

 

 
Svi katkad imamo naviku da određene namirnice konzumiramo sirove. Iako je to ponekad zdravo, postoje određene situacije u kojima nije preporučljivo da ih jedemo u takvom obliku.

 

Medicinski portal icliniq donosi listu od šest namirnica čije nutritivne vrijednosti možemo bolje iskoristiti ukoliko ih skuhamo:

 

1. Šparoge

Nije mnogo štetno jesti sirove šparoge, ali one kuhane vam pomaže da u svom tijelu što lakše apsorbujete nutrijente koji se uspješno mogu boriti protiv raka. Povrće na pari i dodavanje malo maslinovog ulja i preliva od limuna će učiniti čuda.


2. Paradajz

Paradajz tradicionalno jedemo sirov, međutim, kuhani paradajz u sebi sadrži više likopena, najboljeg agensa protiv raka. Stoga ne bi bilo na odmet da skuhate najmanje 50 posto paradajza od ukupne količine koju pojedete.


3. Prokulice

Konzumiranje sirovih prokulica može izazvati gastritis i naduvenost stomaka. Ako ih propržite sa malo maslinovog ulja i soli, poboljšat ćete probavu, a spremljene na taj način također su dobar dodatak hrani.


4. Jaja

Obično jedemo kuhana ili pržena jaja, ali ponekad ih konzumiramo i sirova ili koristimo žumanca kao preliv za neka jela. Sirova jaja mogu sadržavati različite bakterije, uključujući salmonelu koja može izazvati brojne zdravstvene probleme.


5. Gljive

Neke gljive se mogu jesti sirove, ali na taj način nećemo iskoristiti njihov sadržaj koji je bogat kalijem. Kuhane gljive su "prilagodljiv" prilog i možete ih služiti uz vašu omiljenu hranu kao što su tjestenina i pizza.


6. Špinat

Iako od sirovog špinata možete napraviti ukusnu salatu ili ga dodati omletu, kuhani špinat je bogat magnezijem, kalcijem i željezom.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI