FOTO&VIDEO/ Napravljena računica

Evo koliko će novca trebati za pun rezervoar: Poskupljenje će najviše osjetiti oni koji voze na plin!

Hronika 31.01.18, 10:12h

Evo koliko će novca trebati za pun rezervoar: Poskupljenje će najviše osjetiti oni koji voze na plin!
Plin će umjesto dosadašnjih 0,90 feninga, vozači da plaćaju po cijeni od oko 1,30 maraka po litri. Zbog novog udara po džepu, vozači ne kriju razočaranje

 

Za nešto više od 12 sati cijene goriva na pumpama u BiH idu na više. Razlog je što od 1. februara počinje primjena izmijenjenog Zakona o akcizama.

 

U slučaju da ste litar dizela plaćali 1,95 maraka, od srijede u ponoć računica će biti drugačija, uvećana za 0,15 feninga akciza i PDV. Poskupljenje će najviše da osjete vozači koji imaju motore na plinski pogon, jer će im se naplaćivati dvije putarine po 20 feninga, a ostaju oslobođeni akcize za budžetsku potrošnju.

 

gorivo-akcize

 

Plin će umjesto dosadašnjih 0,90 feninga, vozači da plaćaju po cijeni od oko 1,30 maraka po litri. Zbog novog udara po džepu, vozači ne kriju razočaranje.

 

Gorivo na pumpama tokom decembra i januara već je poskupilo deset feninga, primjetili su u Pokretu potrošača Don. Kažu, sada samo možemo očekivati lanačana poskupljenja.

 

“Već su najavu da će otići dva feninga otići brašno, samim tim će otići i hljeb. Onda to tako ide jedan lanac koji je nezaustavljiv što se tiče toga. Mi još uvijek imamo slobodno formiranje cijena nemamo kontrolu nad tom pričom”, kaže Murisa Marić, Predsjednik pokreta potrošača “Don”.

 

Vozne karate za sada su pod kontrolom, po starim cijenama. U gradskom i prigradskom prevozu, pojedinačne i mjesečne karte, definitivno će da poskupe deset odsto.

 

U Banjaluci, na primjer gradska vožnja sa sadašnjih 1,60 maraka mogla da poskupi na 1,80 maraka. Za to je potrebna saglasnost gradskih vlasti, čiji blagoslov bi prevoznici trebalo da dobiju do 25. februara kada kreće prodaja karata za mart.

 

“Mi još uvijek nismo formirali prijedlog novih cijena. Računamo da to poskupljenje neće biti ispod deset odsto čak i više. Ali ćemo precizne informacije imati na osnovu tri benzinske pumpe koje su određene u gradu kao reper za određeivanje cijene. Mi moramo uzeti na taj dan podnošenja zahtjeva”, kaže Dejan Mijić, predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza RS.

 

Ranije su u Vladi procijenili da će Srpska dobiti dodatnih 95 miliona maraka od akciza. Namjera je da se te pare sliju na račune preduzeća “Putevi” i “Autoputevi”, što bi trebalo da da novu finansijsku injekciju za završetak gradnje započetih i početak gradnje novih puteva.

 

 

(ATV, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI