obogatite vaš jelovnik

Stalno čujemo da je meso štetno, ali ovih pet vrsta su najzdravije - jedite ih!

Lifestyle 30.01.18, 18:25h

Stalno čujemo da je meso štetno, ali ovih pet vrsta su najzdravije - jedite ih!
Treba znati da postoje bolje, zdravije varijante kao i one vrste koje bismo trebali jesti u manjoj mjeri


 

ČISTO meso, pogotovo ako je iz organskog uzgoja, izuzetno je zdravo za naš organizam, što je razlog više da ga se ne odričete- piše Index.hr

 

Naravno, ako je meso u skladu s vašim uvjerenjima i prehrambenim željama.

 

Meso, osobito zdravo crveno meso, bogato je aminokiselinama koje stvaraju mišiće, a masne kiseline koje se nalaze u svim oblicima mesa pomažu u izgradnji mozga, čijih pak 60 posto čine masti. Zato je i poznato da mentalne funkcije jako ovise o izvorima (zdravih) masti.

 

Međutim, treba ipak znati da postoje bolje, zdravije varijante kao i one vrste koje ne bismo trebali previše konzumirati.

 

Zato vam donosimo pet najzdravijih alternativa, prema portalu Rodale's Organic Life, koje su puno bolje za vaše tijelo od masovno proizvedenog tvorničkog mesa iz uzgajališta koje ima veći udio antibiotika, hormona, te omega-6 masnih kiselina (zahvaljujući prehrani stoke kukuruzom i sojom), a koje su povezane s rizicima nastanka Parkinsonove bolesti i drugih bolesti vezanih za mentalne tegobe.

 

Govedina iz organskog uzgoja

 

Govedina je bogata vitaminom E, a velika razina tog antioksidansa znakovito sprječava oštećenje slobodnih radikala, povezanih sa starenjem te dobro održavaju imunološki sustav. Njihova je količina za trećinu veća od govedine iz tradicionalnog, odnosno masovnog uzgoja. 


Konzervirana plava riba


Možda će vam odabir zvučati čudno, no riba iz konzerve je lako dostupna, doista nije skupa, a odličan je izvor omega-3 masnih kiselina. U konzervi sardina nalazi se čak 1125 miligrama omega-3 masnih kiselina, a u lososu još i više.

 

Konzervirani losos gotovo redovno dolazi od divljih aljaški lososa, nekih od najčišćih i najkvalitetnijih vrsta riba na planeti. Isto tako, srdele su odličan izbor, s malim rizikom da ćete s njom pojesti industrijske toksine poput žive, budući da su srdele na dnu prehrambenog lanca te obično ne žive dovoljno dugo da bi bile kontaminirane.

 

U izboru konzervirane ribe valja, doduše, izbjegavati neke vrste, poput tune i morskih plodova koje je ipak bolje nabaviti svježe ili smrznute. 

 

Organska piletina

 

Piletina sadrži više proteina od bilo kojeg drugog mesa. Protein štiti od pretilosti, šećerne bolesti i bolesti srca, jače će vas zasititi te spriječiti prejedanje, a potreban nam je i za bolji rast mišića. Zbog toga je piletina (bez kože) omiljena među ljudima koji žive aktivno i paze na liniju.

 

Međutim, provjereni, organski uzgoj, najzdravija je opcija jer se u masovnim uzgajalištima zna pronaći doslovno svašta - od malih razina arsena do kofeina, antidepresiva i analgetika, kojima su bili hranjeni kako bi ih, između ostalog, držali budnima da bi više jeli i brže rasli. 


Veprovina

 

Treba li vam vitamin B, jedite veprovinu jer nam meso divljeg vepra pruža više od 70 posto preporučenih količina niacina, vitamina B koji smanjuje loš, a povećava dobar kolesterol, te tiamina i B6, dva vitamina koji podižu razinu energije. Također je bogat cinkom, koji jača imunološki sustav. 


Puretina, također organska

 

Puretina je, osim proteina, puna selena, minerala koji povećava sposobnost imunološkog sustava da se bori s infekcijama. Istraživači su pronašli dokaze da se selen vezuje s toksičnim teškim metalima poput žive i arsena, što ih čini manje štetnim za tijelo. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI