Predsjednik RS o trilateralnom sastanku u Turskoj

Za Dodika neprihvatljivo da u razgovorima u Istanbulu učestvuje samo Izetbegović: 'To je opasno za BiH!'

Front 29.01.18, 13:17h

Za Dodika neprihvatljivo da u razgovorima u Istanbulu učestvuje samo Izetbegović: 'To je opasno za BiH!'
Komentarišući sastanak u Istanbulu predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, on je rekao da RS sa Srbijom ima odlične odnose a da se Turska "ovdje dramatično miješa dajući podršku direktno Bošnjacima"


Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je "ozbiljan presedan to što danas u razgovorima u Istanbulu učestvuje samo jedan član Predsjedništva BiH i to ne predsjedavajući".

 

Smatra da se takvim potezima pokašava da da neka druga dimenzija.

 

-To je opasno za BiH, a dolazi od onih koji su uporno nastojali da se prikažu kao njeni branitelji, što radi Bakir Izetbegović, a ustvari urušava suštinu njenih institucija i njeno postojanje - ustvrdio je Dodik.

 

Komentarišući sastanak u Istanbulu predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, on je rekao da RS sa Srbijom ima odlične odnose a da se Turska "ovdje dramatično miješa dajući podršku direktno Bošnjacima".

 

Navodeći da ne zna šta će biti tema sastanka u Istanbulu, tvrdi da se uvodi jedna nova praksa da se član Predsjedništva BiH ponovo pokušava da predstavi kao predstavnik BiH u ovim razgovorima.

 

-Koliko sam razumio iza toga ne stoji odluka Predsjedništva BiH, već odluka Izetbegovića i eventualno Erdogana. Vučić nije taj koji može da određuje format sastanak, jer je u posjeti Tusrkoj - dodao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI