Ministar sigurnosti BiH demantuje predsjednika Srbije

Vučić priča besmislice, nikad niko iz Sarajeva nije tražio hapšenje Dodika!

Front 23.01.18, 15:33h

Vučić priča besmislice, nikad niko iz Sarajeva nije tražio hapšenje Dodika!
Šta znači tražiti od Beograda da uhapsi Milorada Dodika? Šta onda? Ne možemo mi tražiti to od Beograda. Dodik je pozivan u Tužilaštvo BiH u Sarajevu, pa iako je govorio da nikada neće doći i dati izjavu, ipak je to uradio. Što da tražimo od Beograda? Kako bi Beograd dalje sa njim postupao, pita Mektić

 

Nikada niko iz Sarajeva od Beograda nije tražio privođenje i hapšenje predsjednika RS Milorada Dodika, kada on tamo dođe. To bi bila besmislica i to bi bila jedna vrsta ništavnog posla, potvrdio je za Vijesti.ba ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

 

On je ovo izjavio komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su institucije BiH od Srbije zatražile da privede predsjednika RS Milorada Dodika zbog "neke vile".

 

"Pretpostavljam da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u zabludi, te da ga je neko krivo informisao. Smatram da mu je neko namjerno krivo predstavio tu situaciju, ali ne mogu garantovati da li je to uradio neko od vlasti iz Banjaluke ili neke druge strane", istakao je ministar sigurnosti BiH.

 

Radi se, kako je naveo, o totalnoj nebulozi i neistini.

 

"Šta znači tražiti od Beograda da uhapsi Milorada Dodika? Šta onda? Ne možemo mi tražiti to od Beograda. Dodik je pozivan u Tužilaštvo BiH u Sarajevu, pa iako je govorio da nikada neće doći i dati izjavu, ipak je to uradio. Što da tražimo od Beograda? Kako bi Beograd dalje sa njim postupao? Ne može ga Beograd isporučiti BiH kada Dodik ima državljanstvo Srbije. Sve je to besmislica i zabluda u koju je doveden predsjednik Vučić", poručio je Mektić, prenose Vijesti.ba.

 

Kazao je da pretpostavlja da je ova priča skrojena u Kabinetu predsjednika RS.

 

"Vjerujem da je bio cilj da se predstavi da je Savez za promjene imao jedan takav zahtjev, te da mi koji vršimo vlast u Sarajevu budemo krivo predstavljeni", naveo je ministar sigurnosti BiH.

 

No, Mektić je potvrdio da je u prvoj polovini prošle godine postojao zahtjev institucija BiH prema institucijama Srbije, koji se odnosi na Milorada Dodika. To je urađeno na osnovu sporazuma dviju država o međunarodnoj krivično-pravnoj saradnji u oblasti krivičnih djela.

 

"Putem Ministarstva pravde BiH zatražili smo od Srbije da izvrši provjeru jedne Dodikove finansijske transakcije. Naime, on je putem Pavlović banke izvršio uplatu od 750.000 evra prema Komercijalnoj banci u Beogradu. S obzirom na to da je postojala sumnja u porijeklo tog novca, konkretno sumnjalo se u pranje novca,a sumnja se još uvijek i postoji istraga, od Srbije je zatraženo da istraži način na koji je ta uplata legla u Komercijalnu banku", pojasnio je Mektić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

Dodao je da je to bio jedini zahtjev, realizovan na osnovu pomenutog bilateralnog sporazuma o međunarodnoj krivično-pravnoj saradnji.

 

"Ne vidim zašto jedna takva provjera ne može da ide u vezi sa Dodikom. Pitam se jesu li taj bilateralni sporazum i provjere namijenjeni samo običnim građanima? Dodik ni na koji način po tom sporazumu nije izuzet. Po čemu jedan takav zahtjev ne može ići prema Dodiku? Postoji istraga, jer postoji osnova sumnje u pranje novca", kazao je Mektić, te dodao da istragu vrši Tužilaštvo BiH.

 

Na upit da li su institucije BiH dobile zvanični odgovor od institucija Srbije, ministar sigurnosti BiH odgovorio je da se to do danas nije desilo.

 

"Problem je u tome što Srbija ne odgovara, a sada neko iz Banjaluke pokušava da to predstavi kao zahtjev za Dodikovo hapšenje. Ne. Ako Dodik bude trebao da bude hapšen, on će biti hapšen ovdje. Ne treba nama ni Srbija, ni Njemačka, ni Amerika, niko nam ne treba. Ako se ispostavi da se radi o pranju novca i da Dodik treba da bude uhapšen, on će biti hapšen ovdje. Na to imamo pravo", poručio je Mektić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI