Bh. firma kupila njemačkog giganta

Koliko je Prevent platio za preuzimanje jedne od najvećih livnica u Evropi?

Biznis Klub 23.01.18, 11:06h

Koliko je Prevent platio za preuzimanje jedne od najvećih livnica u Evropi?
Njemačko konkurencijsko vijeće odobrilo je Preventovom investicijskom fondu Castanea Rubra GmbH kupovinu firme koja je zapravo jedna od najvećih livnica u Evropi

 

Informacija da je kompanija Prevent preuzela njemačku firmu „Neue Halberg-Guss“ odjeknula je u njemačkoj poslovnoj javnosti. Ovom informacijom bave se i svi njemački poslovni mediji.

 

Jedna od tema o kojoj mediji špekulišu je koliko je Prevent platio ovo preuzimanje. Vodeći njemački poslovni list Handelsblatt piše da nijedna kompanija nije iznijela bilo kakvu informaciju o cijeni.

 

No, prema nezvaničnim izvorima iz industrije, Prevent je platio „niski trocifreni milionski iznos“, piše Handelsblatt, što bi u prevodu značilo da je plaćeno više od 100 miliona eura.  

 

Inače, riječ je o firmi iz Saarbrückena, koja ima pogone u Leipzigu i Južnoj Africi.

 

Njemačko konkurencijsko vijeće odobrilo je Preventovom investicijskom fondu Castanea Rubra GmbH kupovinu firme koja je zapravo jedna od najvećih livnica u Evropi.

 

Kompanija proizvodi radilice, blokove i glave cilindara za automobile, kamione i autobuse, a radi za Daimler, Opel i Volkswagen.

 

Firma zapošljava blizu 3.000 radnika a ima godišnji promet od 500 miliona eura. Kada bi ova njemačka firma bila u BiH, spadala bi u 5 najvećih kompanija u državi. Poređenja radi, Elektroprivreda BiH, koja slovi za kompaniju s najvećim prihodima, lani je imala ukupne prihode od 550 miliona eura.

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI