javnA tribinA u Gornjem Vakufu-Uskoplju

SDP BiH: U SDA su, između interesa građana i ličnih interesa pojedinaca iz HDZ, ponovo izabrali HDZ

Front 22.01.18, 19:46h

SDP BiH: U SDA su, između interesa građana i ličnih interesa pojedinaca iz HDZ, ponovo izabrali HDZ
Jedna od nezaobilaznih tema na tribini bio je i prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji će se naći na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a kojeg su zajednički predložili SDP i DF

 

Socijaldemokratska partija BiH održala je javnu tribinu u Gornjem Vakufu-Uskoplju, na kojoj je nastavljena izrada nacrta Izbornog programa partije. Kao što je to bio slučaj u nekoliko gradova u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, i ovaj su put građani, simpatizeri i članovi SDP BiH svojim prijedlozima participirali u izradi Izbornog programa – Plan 10. 

 

Prisutnim na tribini su se obratili predstavnici SDP-a iz lokalnih i kantonalne organizacije SDP Srednjobosankog kantona, zastupnici SDP-a u federalnom Parlamentu, te predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić. 

 

Građanima, simpatizerima i članovima predstavljene su osnove deset politika koje čine nacrt Izbornog programa, koji bi, u skorije vrijeme trebao biti predstavljen bh. javnosti. 

 

Jedna od nezaobilaznih tema na tribini bio je i prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji će se naći na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a kojeg su zajednički predložili SDP i DF.   

 

niksic-tribina-jpg

 

Najave o tome kako će SDA i HDZ odbiti uopće sudjelovati na sjednici dokazuju kako obje ove stranke, kroz blokadu provedbe izbornih rezultata, žele uvesti Federaciju BiH i Bosnu i Hercegovinu u haos.

 

Jeftine demagoške poruke o tome kako su SDA penzioneri, prava boraca i stabilni budžeti puno važniji od izmjena izbornog zakonodavstva, dok im u isto vrijeme pod prozorima Vlade FBiH danima protestuju borci, penzioneri i radnici, najbolji su dokaz koliko je SDA stalo do građana i BiH.

 

Ovakvo ponašanje SDA i HDZ samo je dodatna potvrda da ove dvije stranke trguju demokratskim poretkom u FBiH, kao i sa pravima građana da na izborima izaberu vlast kakvu žele.

 

Očigledno je da su u SDA, između interesa građana i ličnih interesa pojedinaca iz HDZ, ponovo izabrali HDZ.

 

SDP BiH će zajedno sa ostalim zainteresiranim strankama i dalje insistirati na usvajanju ovog Zakona te smo i dalje spremni razmotriti i prihvatiti sve amandmane kojim bi se predloženi Zakon popravio, ali nismo spremni trpjeti bilo čije zloupotrebe, blokade i trgovinu osnovnim pravom građana da biraju i budu birani na slobodnim izborima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI