Nakon što je prihvaćena ostavka Marija Vrankića

BHT1 dobija novog direktora: Bitka se vodi između ova tri kandidata

Mediji 22.01.18, 07:55h

BHT1 dobija novog direktora: Bitka se vodi između ova tri kandidata
Bitka se vodi između aktuelnog vršioca dužnosti direktora Nikole Markovića, te dvoje novinara Ane Popović i Tvrtka Milovića

 


Upravni odbor BHRT-a će na sjednici zakazanoj za 30. januar odlučiti ko će biti novi direktor BHT1.

 

Nedavno je prihvaćena ostavka Marija Vrankića na ovu funkciju, a do izbora prvog čovjeka BHT1 poslove direktora obavlja Nikola Marković, jedan od urednika i voditelja na ovoj televiziji.

 

Kao što je odranije poznato, Vrankić je već duže vrijeme najavljivao odlazak, a na sjednici Upravnog odbora kao razloge je naveo cjelokupnu situaciju na BHRT-u, nezadovoljstvo radnika i finansijsku neizvjesnost.

 

Kako Oslobođenje saznaje, za direktora BHT1 pristiglo je više prijava, ali će se bitka voditi između aktuelnog vršioca dužnosti direktora Nikole Markovića, novinara portala dnevnik.ba Tvrtka Milovića i Ane Popović, koja je radila na TV KISS. Ko će od njih troje postati novi direktor, umnogome će zavisiti od dojma koji će ostaviti na intervjuu, a koji će uskoro uslijediti pred komisijom. Nakon intervjuisanja, komisija će ponuditi prijedlog Upravnom odboru.

 

Po imenovanju direktora, počet će i procedura imenovanja urednika na BHT1 i to urednika Informativnog programa BHT1, urednika Sportskog programa, Dokumentarno-savremenog i Revijalno-muzičkog programa.

 

Podsjećamo, Upravni odbor BHRT-a nedavno je analizirao i efekte novog modela naplate RTV takse putem računa za električnu energiju koji se počeo provoditi prije nekoliko mjeseci.

 

Na početku zaključivanja ugovora sa Elektroprivredom BiH naplata je bila nešto viša od 40 posto, a sada je to nešto više od 50 posto. Međutim, to dugoročno ne znači ništa. Problem su velike neizmirene obaveze od ranijih godina i prema Evropskoj radiodifuznoj uniji, ali i prema Poreznoj upravi. Sve je rezultat činjenice da su Federalna televizija i Radio-televizija RS-a BHRT-u dužni više od 37 miliona KM po raznim osnovama, što oni ne niječu, dok izmirenja nema. Za izmirivanje obaveza BHRT-a, kredita i plaća radnicima, potrebno je nešto više od tri miliona maraka mjesečno.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI