na konkurs prijavljeno 13 kandidata

Borba za užarenu stolicu glavnog tužioca Tužilaštva BiH: Ko ima najveće šanse da se uhvati u koštac s bh. pravosuđem?

Hronika 20.01.18, 19:54h

Borba za užarenu stolicu glavnog tužioca Tužilaštva BiH: Ko ima najveće šanse da se uhvati u koštac s bh. pravosuđem?
Iz VSTS-a su objavili da je konkurs zatvoren, te da Podvijeće za predlaganje kandidata za imenovanje na nivou BiH treba da odluči kada će obaviti intervju sa kandidatima, i sačiniti prijedlog za imenovanje

 

Mjesto glavnog tužioca Tužilaštva BiH uskoro bi trebalo biti popunjeno u punom mandatu. Pozivajući se na Visoki sudski i tužilački savjet BiH, mediji su objavili imena 13 kandidata za ovu poziciju- piše N1.

 

Iz VSTS-a su objavili da je konkurs zatvoren, te da Podvijeće za predlaganje kandidata za imenovanje na nivou BiH treba da odluči kada će obaviti intervju sa kandidatima, i sačiniti prijedlog za imenovanje. U popunjavanju ove pozicije ne bi bilo ništa čudno, da nije činjenice da nijedan od dosada imenovanih glavnih tužilaca državnog Tužilaštva nije poziciju napustio prije isteka mandata, uglavnom zbog afera i suspenzije.

 

13 kandidata u utrci je za užareno mjesto glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Pozivajući se na neimenovani izvor iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, neki mediji objavili su i imena kandidata. Od njih 13, 9 kandidata su aktuelni tužioci u državnom Tužilaštvu. Među njima i Gordana Tadić, koja je od septembra 2016. vršilac dužnosti glavnog tužioca.

 

Prema navodima pojedinih medija, upravo Gordana Tadić ima najveće šanse da dobije puni mandat na ovoj poziciji. Ambicije da sjedne u fotelju glavnog tužioca ima i Diana Kajmaković, javnosti poznatija kao tužilac u predmetu Zijad Turković i drugi. Slične ambicije dijeli i Ismet Šuškić, tužilac u Tužilaštvu BiH, koji je bio i kandidat za predsjednika Suda BiH. Koliko je ova pozicija atraktivna, ilustruje podatak da su među prijavljenima i kandidati iz Tužilaštva Federacije BiH, Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, te čak jedan kandidat z Federalne uprave policije.

 

Da izbor glavnog tužioca neće ići glatko dalo se naslutiti još pri konkursnoj proceduri. Tako je VSTS u novembru prošle godine odlučio da konkurs za glavnog tužioca na koji se prijavilo 10 kandidata – svi tužioci državnog Tužilaštva, poništi. Obrazloženje je bilo da se da prilika i ljudima izvan ove institucije da se prijave. Prema posljednim informacijama, konkurs je završen i čekaju se razgovori sa kandidatima.

 

VSTS BiH: '"Visoki sudski i tužilački savjet ne može predvidjeti kada će biti okončana procedura, odnosno kada će biti imenovani glavni tužilac i zamjenik glavnog Tužioca BiH."

 

Sjednica VSTS-a biće održana u utorak, 23. januara. No, gotovo je sigurno da do tada sve procedure neće biti završene, te će se još čekati na izbor novog glavnog tužioca i njegovog zamjenika.

 

Inače, poziciju glavnog tužioca u državnom Tužilaštvu od osnivanja ove institucije prije 15 godina pratili su problemi i afere. Nijedan od tri glavna tužioca nije mandat završio do kraja. Prvi glavni tužilac bio je Marinko Jurčević, koji je 2008. godine otišao na bolovanje. Ubrzo je podnio ostavku na tu funkciju te kasnije prešao u notare.

 

Njegov nasljednik Milorad Barašin odstupio je s funkcije nakon što su u javnost procurili njegovi kontakti sa međunarodnim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji je na crnoj listi SAD-a. Za glavnog tužioca nakon Barašina izabran je Goran Salihović. Zbog nesavjesnog rada u službi i zloupotrebe položaja, protiv njega je pokrenut prvo disciplinski postupak, a kasnije i istraga državnog Tužilaštva.

 

A kada bude izabran, novi glavni tužilac, pored istraga i predmeta, moraće da se uhvati u koštac sa poljuljanim povjerenjem u bh. pravosuđe.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/ MR)

BLIN
KOMENTARI