Korišteni transkripti o porodici Milošević

Pozorišna predstava o životima Slobodana Miloševića i Mirjane Marković: To je posljednji regionalno-evropski tabu

Kultura 19.01.18, 20:50h

Pozorišna predstava o životima Slobodana Miloševića i Mirjane Marković: To je posljednji regionalno-evropski tabu
Reditelj Nenad Todorović poručuje da se u predstavi radi o posljednjem srbijanskom tabuu

 

U pripremi je pozorišna predstava koja se bavi životima Slobodana Miloševića i Mirjane Marković. U Bitefu je održana prva proba za predstavu “Slobodan šou”, po tekstu Jelene Bogavac i u režiji Nenada Todorovića.

 

Najava rada na ovoj predstavi odjeknula je u javnosti do te mjere, da je čak najavljena i kontra predstava, monodrama o Miloševiću.

 

Jelena Bogavac kaže da se u predstavi pojavljuje mnogo likova. “Korišćeni su tajni transkripti koji su objavljeni davnih dana, '95-'97. Marko Vidojković je to uređivao, i to su izvesno replike iz tih transkripata koje se odnose na razne ljude iz SPS-a, na familiju Milošević, itd. Oni nisu ništa novo, nikakvu novu istinu zapravo ne iznosimo”, objašnjava autorka predstave.

 

Reditelj Nenad Todorović poručuje da se u predstavi radi o posljednjem srbijanskom tabuu. “Mislim da se radi o jednoj ličnosti koja je obeležila očigledno Evropu 90-ih godina, uz naravno svoje drage prijatelje i kolege, kakvi su Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, i ostala kamarila naših velikih vođa”, naveo je on.

 

“U svakom slučaju, to kao poslednji tabu - znači ne više srpski samo, već očigleno regionalno-evropski tabu, a to je neverovatno da ipak na kraju kad se sve završi, pozorišna predstava, jedan intimni čin između ljudi koji su na sceni i onih koji ih okružuju, a to su gledaoci, i mislim da kao da postoji nekakav strah da se sada odjednom ne desi nekakva rehistorizacija, kao da pozorišna predstava može to da napravi”, dodao je Todorović.

 

U predstavi učestvuju glumci iz pozorišta u Gračanici i polaznici Omladinskog Studija Bitef Teatra.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI