ništa od plasmana u osminu finala

Australian Open: Džumhur nemoćan protiv odličnog Nadala

Sport 19.01.18, 11:23h

Australian Open: Džumhur nemoćan protiv odličnog Nadala
Prvi bh. reket i 28. nosilac u Melbournu samo je u drugom setu pokazao dio svog "arsenala" udaraca, a u šestom gemu je uspio doći i do brejka

 

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur nije uspio izboriti plasman u osminu finala Australian Opena.

 

Dvadeset petogodišnji Sarajlija je u trećem kolu prvog Grand slam turnira sezone poražen od najboljeg igrača svijeta Španca Rafaela Nadala sa 6:1, 6:3, 6:1.

 

Prvi nosilac opravdao je ulogu favorita i bez većih problema došao do plasmana među 16 najboljih u Melbourneu, 11. put u karijeri. Dominirao je tokom cijelog meča, posebno u prvom setu, a bh. teniser je samo u drugom pružio nešto bolji otpor. Ipak, danas nije odigrao na svom nivou, napravio je veliki broj grešaka i s takvom igrom nije mogao ni očekivati bolji rezultat protiv prvog igrača svijeta.

 

Prvi bh. reket i 28. nosilac u Melbournu samo je u drugom setu pokazao dio svog "arsenala" udaraca, a u šestom gemu je uspio doći i do brejka. Ipak, Španac je odmah uzvratio i bez problema osvojio i taj set.

 

U trećem setu Nadal je i pored velike borbe Džumhura došao do ubjedljivog vodstva od 3:0. U prvom gemu Džumhur je pet puta izborio izjednačenje na Nadalov servis, ali je Španac u šestom pokušaju nakon deset minuta igre ipak poveo. U drugom je bh. teniser spasio tri brejk lopte, ali je na kraju Nadal slavio i poveo sa 2:0, a nakon lakog servis-gema i vodstva od 3:0, četvrti gem ponovo je donio neizvjesnost. Džumur je poveo 40:0, Nadal se vratio i izjednačio, ali je bh. teniser uspio na kraju ipak doći do gema. 

 

Nadal je uzvratio i poveo sa 4:1, a potom došao i do drugog brejka u ovom setu, da bi na svoj servis došao do šestog gema i pobjede. 

 

Džumhur na kraju, ipak, može biti zadovoljan učinkom u Melbourneu gdje je ponovio svoj najbolji rezultat, a zahvaljujući bodovima s ovog turnira napredovat će na ATP rang listi na 28. poziciju što će mu biti novi rekordan plasman.

 

S druge strane, Nadal će u nastavku turnira igrati protiv Argentinca Diega Schwartzmana.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI