FOTO/ Digitalne izložbe na Google Arts & Culture

Virtuelna šetnja kroz Umjetničku galeriju BiH: Više od 90 djela iz kolekcije od danas dostupno ljudima širom svijeta

Kultura 18.01.18, 10:48h

Virtuelna šetnja kroz Umjetničku galeriju BiH: Više od 90 djela iz kolekcije od danas dostupno ljudima širom svijeta
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, osnovana 11. oktobra 1946, najstariji i najznačajniji muzej umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Danas istražuje i brine za preko 6000 djela moderne i savremene umjetnosti
 
 
Od danas je preko 90 umjetničkih djela iz kolekcije Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine dostupno ljudima širom svijeta preko interneta na Google Arts & Culture uslijed saradnje Googlea i Galerije. Zahvaljujući digitalnim izložbama, korisnici će moći vidjeti djela iz naše stalne postavke, veliki broj slika Đoke Mazalića i mnoga druga blaga iz naše kolekcije u samo nekoliko klikova OVDJE.
 
 
Virtualne izložbe su posebno osmišljene i prilagođene za online posjetioce koji mogu istražiti četiri izložbe koje su pripremili stručnjaci Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Digitalne izložbe predstavljaju priču o intimnom odnosu umjetnika i njegovog neposrednog okruženja (Oprostorena intima: Enterijer i Oprostorena intima: Eksterijer) i priču o Đoki Mazalići, osobi koja je ostavila dubok trag u bosanskohercegovačkoj likovnoj i kulturnoj sceni, i njegovom stvaralaštvu (Đoko Mazalić, 1888 – 1975 i Đoko Mazalić: Pejzaži).
 
 
Neka od najznačajnijih djela na izložbama su:
 
Cvjetna visoravan, Gabrijel Jurkić 
 
Mali dio bašte, Bekir Misirlić 
 
Stari jablanovi, Đoko Mazalić
 
 
Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine ovom je prilikom izjavio: „Saradnja Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i Google Cultural Insitute me izuzetno raduje. Imamo priliku iskoračiti iz fizički nametnutih prepreka zgrade i publici u virtualnom svijetu pokazati bogatstvo našeg fundusa u obimu u kojem to ne možemo učiniti u Galeriji. Za sada je postavljeno 99 djela i četiri digitalne izložbe, ali radimo na dopunjavanju digitalne kolekcije i realiziciji novih izložbi.“
 
426-visoravan-u-cvatu-gabrijel-jurkic
'Visoravan u cvatu', Gabrijel Jurkić
 
 
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, osnovana 11. oktobra 1946, najstariji i najznačajniji muzej umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Danas istražuje i brine za preko 6000 djela moderne i savremene umjetnosti. Kolekcija Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine podijeljena je u više zbirki (Zbirka bosanskohercegovačke umjetnosti, Zbirka Ferdinanda Hodlera, Zbirka ikona, Zbirka jugoslovenske umjetnosti, Međunarodna zbirka donacija, Zbirka fotografije i novih medija, Likovni arhiv „NADA“). U sklopu Galerije se nalazi i Odjeljenje dokumentacije i biblioteka koji omogućavaju temeljita istraživanja u oblasti umjetnosti. 
 
 
Google Arts & Culture je novi i interaktivan način doživljavanja umjetnosti, historije, kulture i svjetskih čuda iz više od hiljadu organizacija širom svijeta. Google Cultural Institute stvorio je Google Arts & Culture koji je dostupan besplatan za sve na internetu i na iOS i Android uređajima. 
 
 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)
BLIN
KOMENTARI