Jedna od najvažnijih pozicija u BiH

U fotelju glavnog tužioca želi 13 kandidata, jedna osoba ima najveće šanse... Ima podršku Hrvata i Srba...

Hronika 18.01.18, 09:47h

U fotelju glavnog tužioca želi 13 kandidata, jedna osoba ima najveće šanse... Ima podršku Hrvata i Srba...
U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH kažu da je konkurs zatvoren i da Podvijeće za predlaganje kandidata za imenovanje na nivou BiH treba da odluči kada će obaviti intervju sa kandidatima te da će nakon toga sačiniti prijedlog za imenovanje

 

Podvijeće za predlaganje kandidata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) uskoro bi moglo obaviti intervju sa kandidatima za glavnog tužioca Tužilaštva BiH i njegovog zamjenika, a najviše šansi da preuzme funkciju glavnog tužioca ima Gordana Tadić, aktuelni vršilac dužnosti.

 

Na konkrus za izbor glavnog tužioca i zamjenika glavnog tužioca pristiglo je ukupno 30 prijava, a od toga njih 13 je konkurisalo za glavnog tužioca, dok se 17 kandidata prijavilo za njegovog zamjenika.

 

Za glavnog državnog tužioca prijavili su se Ivan Matešić, Kasim Halilčević, Ismet Šuškić, Gordana Tadić, Siniša Vranješ, Saša Sarajlić, Miroslav D. Marković, Dijana Kajmaković, Munib Halilović, Tomislav Ljubić, Mustafa Hujdurović, Miroslav Janić i Seid Marušić.

 

"Zasad je favorit Gordana Tadić i sudeći po svemu najviše šanse ima da bude izabrana za glavnog tužioca i na tome će insistirati Hrvati, a vrlo vjerovatno će dobiti i podršku Srba u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu", ispričao je izvor Nezavisnih, dodajući da će Bošnjaci biti protiv toga, ali da kao u slučaju izbora Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH neće dobiti podršku ostalih.

 

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH kažu da je konkurs zatvoren i da Podvijeće za predlaganje kandidata za imenovanje na nivou BiH treba da odluči kada će obaviti intervju sa kandidatima te da će nakon toga sačiniti prijedlog za imenovanje.

 

"Visoki sudski i tužilački savjet ne može predvidjeti kada će biti okončana procedura, odnosno kada će biti imenovani glavni tužilac i zamjenik glavnog Tužilaštva BiH", rekli su nam u VSTS-u.

 

Sjednica ovog savjeta biće održana u utorak (23. januar), ali je gotovo sigurno da do tada neće biti završena procedura te da je izvjesnije da će glavni tužilac i njegov zamjenik biti imenovani tek u februaru ili martu.

 

Inače, fotelja glavnog tužioca Tužilaštva BiH jedna je od najvažnijih u državi, a od formiranja Tužilaštva BiH 2003. godine glavnog tužioca uvijek su pratili skandali. Nijedan od dosadašnja tri glavna tužioca nije završio svoj mandat do kraja i sa pozicije je odlazio uglavnom uz afere koje su ga pratile.

 

Prvi glavni tužilac bio je Marinko Jurčević, koji je 2008. godine iznenada otišao na bolovanje, a ubrzo poslije toga i podnio ostavku na tu funkciju, a kasnije prešao u notare.

 

Poslije Jurčevića na mjesto glavnog tužioca došao je Milorad Barašin, koji je sa mjesta glavnog tužioca odstupio nakon što su se u javnosti pojavili snimci njegovih kontakata sa Slobodanom Tešićem, međunarodnim trgovcem oružjem, koji je krajem prošle godine stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

 

Poslije Barašina na mjesto glavnog tužioca izabran je Goran Salihović, protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak zbog nepravilnosti u radu, a kasnije je čak pokrenuta i istraga Tužilaštva BiH koja bi uskoro trebalo da dobije svoj epilog.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI