čekajući godota iliti klasični nonsens u političkim odnosima

Predsjednicu RH čekala je sinoć cijela delegacija BiH, a posjet je odgođen bez najave! To je skandalozno kršenje protokola!

Front 17.01.18, 11:06h

Predsjednicu RH čekala je sinoć cijela delegacija BiH, a posjet je odgođen bez najave! To je skandalozno kršenje protokola!
Govorio je o tome ko je kriv za takvo tretiranje naše zemlje ali i o tome šta bi on uradio danas kada predsjednica dođe u službenu posjetu

 

Izvor: Interview.ba

Razgovarao/la: Abela Purivatra

 

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom sinoć (16.1.2018.) je na sarajevskom aerodromu čekala hrvatsku predsjednicu. Ali nisu je dočekali. Kolinda Grabar - Kitarović je bez ikakvog objašnjenja odgodila posjetu. „Sinoć je portparol aerodroma saopćio da avion neće sletiti. To je apsolutno nedopustivo i skandalozno“ – smatra bh. diplomata Zlatko Dizdarević.

 

zlatko-dizdarevic

 

Za interview.ba govorio je o tome ko je kriv za takvo tretiranje naše zemlje ali i o tome šta bi on uradio danas kada predsjednica dođe u službenu posjetu.



ČEKAJUĆI GODOA

 

„Nije to samo jučerašnji događaj, to je niz događaja u kojima se brutalno krši, ne samo protokol, nego najnormalniji odnos. Dolazi kako ko hoće bez najave, hoda se po BiH bez najave, odlazi se po raznim mjestima u BiH, a da se ne dođe u Sarajevo. To su stvari koje u međunarodnoj politici predstavljaju nonsens i koje se mogu nazvati skandalom.“

 

INTERVIEW.BA: U diplomatskom svijetu vrlo je neuobičajeno ono što se sinoć dogodilo – da diplomatski predstavnici jedne zemlje pripreme doček za predsjednicu druge zemlje, a da se ona, bez prethodne najave, ne pojavi. Možete li to prokomentarisati?

 

DIZDAREVIĆ: Zapravo i ne znamo pravi razlog nedolaska. Apsolutno je neuobičajeno u normalnim uslovima, a u malo zagrijanijoj situaciji kazalo bi se čak i skandalozno. Ja iz vlastite diplomatske prakse ne znam za ovakav slučaj ukoliko u pozadini nije jedna arogancija, jedan manir koji se već smatra normalnim u odnosu između Hrvatske i BiH sa hrvatske strane. Nije riječ o tome samo da se nije došlo, naravno da postoji situacija u kojoj se put može odgoditi, ali je zaista mnogo više nego neubičajeno to što se desilo i to što se dopustilo da domaćini čekaju. Na kraju krajeva, čekao je i ambasador Hrvatske u BiH i nije znao o čemu se radi, a da ni jutros nije bilo nikakvog objašnjenja.

 

Moj zaključak je – to je samo nastavak jednog potpuno nenormalnog odnosa Hrvatske prema BiH koji se na žalost njima čini sasvim normalanim. BiH se na žalost u hrvatskom političkom vrhu doživljava kao protektorat i kao teren prema kojem se može ponašati onako kako oni misle da može.

 

Nije to samo jučerašnji događaj, to je niz događaja u kojima se brutalno krši, ne samo protokol, nego najnormalniji odnos. Dolazi kako ko hoće bez najave, hoda se po BiH bez najave, odlazi se po raznim mjestima u BiH, a da se ne dođe u Sarajevo. To su stvari koje u međunarodnoj politici predstavljaju nonsens i koje se mogu nazvati skandalom.

 

INTERVIEW.BA: Domaćini su čekali, a onda napustili aerodrom. Da ste vi savjetnik gospodinu Crnadku, šta biste mu preporučili u tom trenutku kako da reaguje?

 

DIZDAREVIĆ: Moram da kažem da u ovakvim situacijama i inače u poziciji BiH prema svijetu, ja mnogo više zamjeram našima nego onima koji nam to čine.

 

Notorna stvar u politici je, ukoliko se išta o njoj zna, slijedeća: bolje je da te ne vole, a da te poštuju, nego da te lažno milke po glavi i hvale, a zapravo se šprdaju s tobom iza leđa.

 

Slobodan sam da kažem da ogromna većina onoga svega što smo dopustili da nam se dešava, kao razlog, leži kod nas. Mi nemamo državu, nemamo unutrašnju politiku, nemamo vanjsku politiku. To se pretvara u tri politike i tri države pod jednim krovom. Naravno, to sve skupa vodi potpunom gubljenju državotvornog digniteta i elementarnog državnog ponosa. Ja zato optužujem i krivim nas ovdje, a ne njih tamo. Mi smo njima dozvolili da se tako ponašaju prema nama. Dozvolili smo to jer smo se odrekli ljudi koji znaju i koji mogu zato što nam je najvažnije bilo da imamo svoje oko sebe koji uglavnom ne znaju ni elementarne stvari o politici.

 

Nisam razmišljao o tome na takav način zato što znam da se neće reagovati onako kako treba. U najmanju ruku, moramo tražiti zvanično objašnjenje, da ne kažem da se još sinoć moglo uraditi nešto što je signal da to tako ne može. Predsjednica se u odnosu na tu činjenicu mora očitivati na način koji može da predstavlja minimum zadovoljštine javnosti. Isto tako, jako dobro znam da je sastav naših domaćina takav da će jedan misliti jedno, drugi drugo, a treći treće. I tu će se tražiti onaj takozvani kompromis.

 

INTERVIEW.BA: Možete li nam objasniti šta u diplomatskom svijetu znače „nepoznati razlozi“. Kako se to može tumačiti?

 

DIZDAREVIĆ: Ne znam šta znače, nema nepoznatih razloga. Ako oni postoje u tom smislu da se ne mogu saopćiti, to ne znači da to ne treba javiti na vrijeme, a ne ostaviti ljude da, kao ne znam šta, stoje na aerodromu i čekaju. Sinoć je portparol aerodroma saopćio da avion neće sletiti. To je apsolutno nedopustivo.          

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI